Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Необјашњиво

Једна земља ЕУ тек ДАНАС је скинула симбол СВАСТИКЕ са грба својих ваздухопловних снага

Омражени нацистички симбом је на крилима авиона ове земље био од 1918. године

1593693971_Depositphotos_333445672_s-2019.jpg
Фото:"Депозит"
Oglas

Финске ваздухопловне снаге престале су да користе стари амблем који је садржао свастику, пренео је ББЦ.

Дуго времена амблем финских ваздухопловних снага садржао је свастику и пар крила. Међутим, свастика, симбол стар неколико хиљада година уобичајено повезиван са нацистима, сада је избачен из амблема.

Стари и нови амблем

Ваздухопловне снаге Финске користиле су симбол свастике још од свог оснивања 1918. године, врло брзо по стицању независности земље и много пре појаве нацизма.

Прочитајте још:Славимо БРАЋУ која пострадаше за веру: Данас никако немојте крити ИСТИНУ

Плави симбол свастике на белој позадини налазио се на авионима финских ваздухопловних снага све до 1945. године, а ово није имало за циљ да покаже оданост нацистичкој Немачкој, са којом Финска и јесте била у савезничком односу.

Симбол је са авиона уклоњен након Другог светског рата, али је и даље био присутан у неким другим амблемима авијације, на заставама, украсима и униформама.

Назив геометријског симбола са крацима искривљеним под правим углом у леву и десну страну потиче од речи из санскрита која значи благостање или срећа.

Фото:Депозит

Овај симбол се користи већ хиљадама година у индијској култури и широм света, док је на Западу постао популаран почетком прошлог века. Међутим, током двадесетих година 20. века Адолф Хитлер употребио је свастику као симбол његове Националсоцијалистичке партије, која је у Немачкој дошла на власт у наредној деценији.

Геноцид Хитлеровог режима довео је до тога да за већину људи са Запада свастика означава нацизам и антисемитизам.

Прочитајте још:На корак до откривања НАЈВЕЋЕ МИСТЕРИЈЕ човечанства: Отворен ХАНГАР 1, а са њим истина о ВАНЗЕМАЉЦИМА

Академик из Финске Тиво Теваен каже да се у овој земљи симбол свастике може наћи и на зградама које су подигнуте у другој деценији прошлог века. У Финској постоји идеја да је свастика један декоративни знак, што у извесној мери он и јесте, закључује Теваен.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas