Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега су ФИНЦИ најсрећнији народ на свету? Ево које три ствари они никада не раде

Погледајте шта Финцима помаже да буду срећни

1695202191_Foto-Shuttertsock-Finska.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Пет година заредом, Финска је била на првом месту као најсрећнија земља на свету, према Светском извештају о срећи. У извештају за 2022. од људи у 156 земаља затражено је да "тренутно оцене своје животе на скали од 0 до 10". Такође су анализирани фактори који доприносе социјалној подршци, очекиваном животном веку, великодушности и одсуству корупције.

Као истраживач психологије који проучава основе среће, Франк Мартела се често пита: Шта људе у Финској чини тако задовољним својим животом?

Да би одржали висок квалитет живота, ево три ствари које Финци никада не раде:

1. Не упоређују се са ближњима

Постоји познати стих финског песника који гласи - "Не пореди своју срећу са туђом". Финци заиста верују у ово, посебно када су у питању материјалне ствари и богатство. "Једном сам наишао на једног од најбогатијих људи у Финској. Он је своје дете у колицима гурао према трамвајској станици. Могао је да купи скуп ауто или да унајми возача, али се определио за градски превоз", каже Мартела.

Савет стручњака за срећу: фокусирајте се више на оно што вас чини срећним, а мање на то да изгледате успешни. Први корак ка истинској срећи је да поставите сопствене стандарде, уместо да се поредите са другима.

2. Не одвајајте се од природе

Према истраживању из 2021. године, 87% Финаца верује да им је природа важна, јер им даје мир, енергију и опуштање. У Финској запослени имају право на четири недеље летњег одмора. Многи од њих користе ово време да стигну на село и уживају у природи. Што је мање објеката, чак и недостатак струје или текуће воде у кући, то боље. Многи фински градови су такође изграђени тако да се не нарушава природа, што значи да многи људи имају приступ природи чим изађу кроз врата. Мартела живи у близини Централног парка Хелсинкија, где редовно шета.

Савет специјалисте за срећу: Време проведено у природи повећава нашу виталност, благостање и даје нам осећај смирености и наде. Пронађите начине да проведете више времена у природи: опуштајуће шетње или још више биљака у вашем дому.

Такође, још једно средство које може задржати песимизам и анксиозност на одстојању је дневник који можете писати свакодневно.

3. Немојте да изневерите поверење своје заједнице

Према истраживањима, што је већи ниво поверења у вашу земљу, грађани су срећнији. Експеримент "изгубљени новчаник" 2022. тестирао је поштење грађана губитком новчаника у 16 ​​градова широм света. У Хелсинкију је 11 од 12 новчаника враћено власнику, каже Мартела.

Финци имају тенденцију да верују једни другима и цене искреност. Ако заборавите лаптоп у библиотеци или изгубите телефон у возу, можете бити прилично сигурни да ћете га добити назад. Такође, деца често иду јавним аутобусом из школе и играју се напољу без надзора.

Савет за срећу од стручњака: Размислите о начинима на које можете помоћи својој заједници. Како можете створити више поверења? Како можете подржати политике које се заснивају на овом поверењу? Мале активности попут отварања врата странцима или одустајања од свог места у аутобусу због другог такође чине разлику.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas