Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ГРМЉАВИНА

Када загрми БЕЖИТЕ од бицикла, чамца, ограда, ТРЧИТЕ право на ЈЕДНО место

Знамо да је најсигурније место за заштиту од грома стан са громобраном, али шта би било добро да (не) радимо ако се затекнемо напољу током грмљавине?

1598362846_pexelsKisobran.jpeg
Фото: Пексел
Oglas

Летње кише честа су појава, као и изненадне олује праћене грмљавином.

Муња је опасна!
Електрични напон муње износи између 50 и 500 милиона волти, а њена највећа снага прелази и 100.000 ампера. Температура муње достиже 30.000 степени, што је пет пута више од оне на површини сунца, а брзина којом удара је око 1.000 км у секунди!

Прочитајте још: "Говори мало, али директно": Ко је сестра Ким Џонг Уна, која би могла да дође на место лидера Северне Кореје? (ФОТО)

Требало би да избегавамо отворен, раван простор, на ком представљамо највишу тачку и да не користимо кишобран.

Најопасније је бити у води или близу ње, у шатору...

Највећој опасности смо изложени ако се налазимо у води или близу ње, на ивицама шума, у шатору на камповању. У близини воде било би добро да се одмакнемо бар 30 метара од обале и потражимо заклон у чврстом објекту. Ако га нема, најбоље би било да чучнемо, увучемо главу ка коленима, руке притиснемо ка грудима, не додирујући коленима или косом под, као ни било кога у близини.

У шуми је најсигурније између два стабла.

Прочитајте још: Ово је ТРЕЋИ НАЈЧЕШЋИ УЗРОК саобраћајних несрећа: НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ шта доводи до СУДАРА међу возачима

У шуми је најсигурније место између два стабла, десетак метара од најближег, а требало би да бирамо оно дрво које је ниже од осталих. Избегавајмо старе храстове и високе, усамљене предмете. Такође, сигурно је бити испод далековода, између два стуба.

Сиђите са бицикла, изађите из чамца...

На отвореном баците кишобран, јер привлачите муње Фото: Пиксабеј

Уколико нас невреме ухвати током вожње бицикла, требало би да сиђемо са њега и одмакнемо се, а уколико смо у чамцу, што пре да изађемо на копно.

Ауто је најбезбеднији!
Једно од најсигурнијих места на ком можемо да се сакријемо је аутомобил, који се "понаша" као Фарадејев кавез (штити од електрицитета). Требало би искључити мотор, затворити сва врата и прозоре, увући антену и не пипати металне делове повезане са каросеријом, као и избегавати паркирање испод мостова.

Током олује не треба додиривати металне предмете, јер можемо доживети удар због електромагнетне индукције, па и кад муња удари неколико стотина метара даље. Такође, није добро приближавати се металним и електричним оградама, металним ужадима, мокрим конопцима за пењање, гвозденим мердевинама и стубовима.

Прочитајте још: Марковићима су деца умирала, па су Живомира оставили на РАСКРСНИЦИ: Њиховим путем су кренули и остали (ФОТО)

И код куће би требало да будемо опрезни и током грмљавине избегавамо туширање, купање у кади, близину текуће воде и телефонирање, поготово мобилним телефоном док је на пуњачу или фиксним прикљученим у зид. Није наодмет ни да искључимо све електричне уређаје из струје.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas