Oglas
· · Komentari: 0
PROKLETSTVO

Markovićima su deca umirala, pa su Živomira ostavili na RASKRSNICI: NJihovim putem su krenuli i ostali (FOTO)

Kumstvo se kod Srba poštuje i ne odbija, ali u Lapovu postoje kumstva koja se još više poštuju.

1597923376_Lapovo-Zivomir-Markovic-Z.-Gligorijevic--5-.JPG
Živomir Marković na raskrsnici Foto: Z. Gligorijević
Oglas

Prema narodnom običaju, pa čak i savetu tamošnjeg sveštenika, kada bi u nekoj porodici umirale bebe, verovalo se da stari kum nosi neko prokletstvo koje izaziva smrt novorođenčadi, pa su tražili novog kuma. Ali, na veoma neobičan način.

Pročitajte još: Bio je OMILJEN SRPSKI VLADAR: Despot Stefan je SPAVAO OKOVAN i noću ŠETAO po selu, a razlog se i danas PREPRIČAVA (FOTO)

Dete iz porodice u kojoj deca nisu preživela, roditelji bi ostavljali na najprometnijoj raskrsnici. Prva osoba koja bi ga našla i uzela u naručje preuzimala bi kumstvo.

Živomir na raskrsnici Foto: Z. G.

Živomir Marković (67), rođen 12. februara 1953. godine, na pravoslavni praznik Tri Jerarha, prva je beba u Lapovu čiji su majka Javorka i otac Radovan staro kumstvo prekinuli baš na ovaj način.

Živomira su ostavili na raskrsnici i čekali...

Pošto su sin Živojin i kćerka LJiljana preminuli sa nepunih šest meseci, čim se rodilo treće dete, okupali su ga, prepovili i ostavili na raskrsnici kraj benzinske pumpe. Stajali su  sa strane i posmatrali ko će da ga nađe.

Posle 10 minuta pojavila se Milica i podigla dete - iskočili su iz žbunja!

- Kažu da nije prošlo desetak minuta kada je naišla, sada pokojna, Milica Branković, koja je pošla u dućan. Čim me je uzela, roditelji su joj pritrčali i nazvali je kumom. Ona mi je dala ime Živomir - kaže Živomir.

Pročitajte još: Kada je PUTIN seo na OVU STOLICU svi su znali da će biti prvi čovek RUSIJE (FOTO)

Ona ga je stavila u jasle da bi ga lizala krava, pa su ga provlačili kroz niti za tkanje i vilicu od kurjaka, koja je proširena da bi dete moglo da prođe kroz nju. Želeli su da ispoštuju sve običaje samo da bi ostao živ. Kako ne bi strahovali za narednu decu, roditelji su odlučili da ostanem jedinac.

Famozna pumpa Foto: Z. G.
Kumstvo poštuju tri kolena i rađaju se samo sinovi!

Markovići su nastavili da poštuju novo kumstvo, koje traje već tri "kolena". Kad je zašla u neke godine, njegova kuma Milica kumstvo je prenela na unuka Radomira, koji su krstili Živomirove i Daničine sinove Dragana i Ivicu, kao i Draganove sinove Nemanju, Stefana i Aleksandra. U porodici Marković se u poslednjih 300 godina, od Živomirovog pradede Milana, rađali samo sinovi.

Pročitajte još: U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

Veroljub Foto: Z. G.

Posle Živojina, na raskrsnici su našli Veroljuba Milojkovića. NJegovi roditelji Živana i Bogdan izgubili su dve kćerke i sina, pa su zaključili da stari kum nosi neko prokletstvo. Veroljuba je pronašao Mihailo Mika Mujković, koji je bio poslednji "kum s raskrsnice".

Mika je video nešto umotano u ćebe. Krave je vezao i otišao da krsti dete.

Pokojni Mika je tog 20. oktobra 1957. godine poterao krave na vakcinaciju. Kod spomenika izginulim ruskim vojnicima, na putu Lapovo-Batočina, video je nešto umotano u ćebe. Prišao je, dete je zaplakalo, a on ga je uzeo u naručje.

Ovde je pronađen Veroljub Foto: Z. Gligorijević

I taman kad je pomislio da ga odnese svojoj kući, istrčala je Živana i nazvala ga kumom. Nije imao kud. Poveo je krave pravo pred crkvu. Vezao ih je za stub u porti i otišao da krsti dete. Dao mu je ime Veroljub po prijatelju, šefu železničke stanice.

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

- Majka mi je ovaj događaj ispričala kada sam pošao u školu, ne znam da li treba verovati, ali kako vreme prolazi meni se dešavaju razne nesreće i čuva me neka sila - ističe Veroljub.

Nešto ga čuva
Ko dečak se dva puta davio, dok je igrao fudbal za neki igrač ga je kopačkom šutnuo u jetru i tri godine se borio da preživi.- Za dlaku sam izbegao smrt kada se voz kojim je putovao na odsluženje vojnog roka sudario, a napravio sam i saobraćajku zbog koje sam dva puta menjao kuk i bio godinu dana u zatvoru - kaže Veroljub.
Stalno mu se dešavaju nesreće i nešto ga čuva!

To kumstvo je takođe nastavljeno, jer je Mika pre nego što je umro kumstvo predao kćerkama Gorici i Dušici.

Pročitajte još: Misterija Hrtkovaca BRUJI SRBIJOM: Posle ZLATNE KACICE, lopovi PLJAČKAJU rimske vile pod okriljem noći i traže BLAGO (FOTO)

Živadinka Žiža Đorđević je drugo dete u porodici pokojnog Momčila i Živke Stanojlovića, ali prvo koje je ostalo živo. NJen brat Dragan preminuo je sa tri meseca. Deda Miloš nije hteo da promeni kuma, ali ga je zamolio da detetu podari ime "na život". Živadinka je preživela, a posle nje rođena je i LJiljana.

Živadinki su promenili ime i preživela je!

- Neka sila, ipak, postoji. Moj pradeda Dragutin Stanojlović, ubrzo po završetku Prvog svetskog rata, našao je dete u šiblju i ta porodica ga je okumila, ali rađana su ženska deca, koja nisu mogla da nastave tradiciju - seća se Živadinka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas