· · Коментари: 0

Како да изађете на крај са пакосним и заједљивим особама? Они користе микроагресију, пакост и манипулацију сваке врсте

Зашто је неко намерно злобан, да ли је можда до вас, и како да се поставите?

1685624047_Zajedljive-osobe-NALSOVNAZ.png
Пхото: Инстаграм принтсцреен/ емперианце

Свет је пун пријатних, финих и интересантних људи и ако сте њима окружени у свом дому, на послу, у друштву, заборављате да постоје непријатни, заједљиви и огорчени људи и увек се изненадите кад их сретнете. Они никада не пропуштају прилику да вас „спусте“ и као да су једино задовољни када се други осећају лоше. А ви се преиспитујете - да ли је до вас, чиме сте их изазвали, и да ли је могуће да је некоме пакост и заједљивост природно понашање, да је просто такав и да ли је према свима такав?

Људи нам могу спустити расположење и одузети енергију и самим својим присуством, тешком атмосфером коју стварају око себе, не чинећи и не говорећи ништа нарочито – просто су „тешки“ и „мрачни“ и то је некако лакше схватити, него пакост и заједљивост. Зашто је неко намерно злобан, шта са њим није у реду, да ли је можда до вас (нечим га изазивате) и како да се поставите?

Како се манифестују пакост и заједљивост

Пакост и заједљивост могу се исказивати просто и грубо, али и врло суптилно и префињено, кроз разна прикривена микроагресивна понашања и зато можда не можете одмах ни да схватите шта није у реду – у сусрету са интелигентним и суптилним пакосницима, верујете да са вама нешто није у реду. Пакост се може изражавати кроз ироничне коментаре, сталне критике које могу бити замаскиране у похвале, или кроз упућивање комплимената који су заправо увредљиви и понижавајући, прозивање и неодобравање, које може бити строго и озбиљно, ако је пакосна особа на положају који јој даје моћ, или може бити замаскирана духовитошћу и шаљивим приступом. Али, ако се нека особа увек понаша тако да се поред ње осећате лоше, збуњено, понижено, вероватно није до вас, него до те особе.

Због чега се јављају пакост и заједљивост

Ако нисте учинили ништа да некога изазовете, понашате се љубазно и пријатељски, покушавајући да одржите коректне односе и дефинитивно није до вас – онда, зашто се људи понашају пакосно, зашто желе да вас понизе и натерају да се осећате лоше? Мора да са њима нешто није у реду, са нечим се боре, незадовољни су и несрећни. Пакосно понашање варира између свесног и намерног понижавања и „спуштања“ и несвесних грешака и одбрамбеног понашања. И једно и друго можда долази из љубоморе – то је најчешћи разлог због ког се људи понашају пакосно, настојећи да умање ваша достигнућа и покваре вам уживање. Не можете знати зашто је неко љубоморан и шта мисли да ви имате, а њему недостаје, а то можда не зна тачно ни љубоморна особа – њој је пакост просто начин комуникације са светом око себе, јер из њене перспективе можда сви имају нешто боље и више него она.

Нарцисоидност може бити разлог за пакосно и отровно понашање – нарцисоидна особа жели сву пажњу за себе и ако не успева да је добије, покушава да унизи људе око себе, како би се истакла. Егоцентричност делује на сличан начин – особа мора да буде у центру пажње и служиће се свим средствима (лукавим и отвореним) да стекне и задржи осећај моћи и контроле. Ускогрудост може ићи уз егоцентричност, али и не мора – неко може бити добар, вредан, љубазан и поштен, али само у оквирима сопствених уверења и вредности. Ускогруди људи су ригидни и не мењају своје ставове, а када осећају да су угрожени (кад се од њих тражи ширина духа, толеранција, уступак), они постају пакосни и заједљиви, али могу бити и брутални и сурови у самоодбрани. Када су једном у нешто уверени (а то може бити дезинформација, предрасуда и неистина било које врсте), нико их не може разуверити, а свако ко покуша је непријатељ.

Неки људи просто избацују своју огорченост без задршке – имали су тежак живот и са годинама су постали огорчени и несрећни и сви су им криви и дужни. Они могу несвесно испољавати пакост и бити врло непријатни и увредљиви, да би се касније извињавали, кад схвате да је то било претерано и неприлично. Али, ви не морате прихватити њихово извињење – ви нисте ничија врећа за бокс.

Токсичне особе користе микроагресију, пакост и манипулацију сваке врсте, јер то им је друга природа. Оне се тако понашају са свима и спуштање и понижавање других је њихов начин живота.

Људи се могу понашати пакосно, заједљиво и огорчено и када су веома узнемирени, преплављени сопственим осећањима и проблемима и неспособни да воде рачуна о томе како се други осећају поред њих. И то се може свима догодити – свако може искусити „сужење свести“ и несвесно повредити људе око себе, јер не успева да управља својим осећањима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.