Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да савладате негативне емоције? Ове три вежбе би могле да вам помогну

Познат по реченици 'Помажем обичним људима да постигну изванредне резултате', аутор Тибо Морис саветује и вас како да промените своју причу и престнете да бринете...

1681802943_shutterstock_223519156-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да ли вас пристискају страх, брига, завист и љубомора? Да ли осећате да нисте довољно добри? Или вам је потребан ефикаснији начн да се носите са стресом? У разумевању и савладавању широког спектра негативних емоција може вам помоћи приручник Овладајте својим емоцијама. Овај приручник ће вас подучити како да се носите са свим оним емоцијама које вас свакодневно муче и спречавају да осетите пуноћу живота. Ова пажљиво осмишљена упутства и праксе ће вас водити корак по корак на путу према испуњенијем животу.

Један од битних фактора у овладавању негативним емоцијама јесте препознавање властитих прича. Занимљиво је да су људи често зависни од својих прича – чак и негативних – и не могу да их се ослободе јер вјерују да у себи имају неку грешку, да никада неће бити срећни, да нису вредни љубави, да никада неће успети и слично. Али аутор Тибо Морис тврди да можемо да променимо своје негативне приче и уместо негативних емоција које их прате доживљавамо оне позитивније. Неурологија је показала да поновно доживљавање истих мисли и осећања јача одговарајуће неуронске везе, што олакшава њихово стварање кад год желимо. Овде улази у игру свакодневно условљавање свог ума да доживљава више позитивнијих емоција.

Захвалност

Како бисте осећали више захвалности, учините захвалност дневном рутином. Свако јутро усмерите се на оно због чега сте захвални. Што више вежбате, то ћете бити способнији да се усмерите на позитивну страну ствари. Нажалост, многи од нас знају да би требало да буду захвални, али то не чинимо. Због тога морамо да радимо на захвалности. Као што је покојни Џим Рон рекао: Наше емоције треба да буду образоване као и наши умови.

Вежбе за култивисање осећаја захвалности:

1. Запишите ствари због којих сте захвални: узмите оловку и комад папира, или још боље бележницу намењену само за то, и запишите барем три ствари због којих сте захвални. То ће вам помоћи да се фокусирате на позитивну страну ствари.

2. Захвалите људима који су се појавили у вашем животу: затворите своје очи и мислите на људе које сте срели. Док их се сећате једног за другим, захвалите им у исто време прихватајући барем једну добру ствар коју су учинили за вас. Ако вам се догоди да видите људе које не волите, свеједно им захвалите и ипак тражите једну добру ствар коју су учинили за вас. Можда су вас ојачали или сте од њих научили одређену лекцију. Немојте покушавати да контролишете мисли, једноставно дозволите да лица људи које познајете сама дођу у ваш ум. Избаците било какво замерање које осећате или које сте осетили.

3. Фокусирајте се на један предмет и будите захвални за његово постојање:

Одаберите један предмет у вашој соби и размишљајте о количини рада и броју људи укључених у процес његовог стварања и испоруке до вас. На пример, ако одаберете столицу, мислите на сав рад који је био потребан да се она створи. Неки људи су морали да је дизајнирају, други су морали да набаве сировине, а још неко је морао да је састави. Возачи камиона морали су да је доставе у продавницу. Трговци су морали да је изложе и рекламирају. Ви или неко други сте морали да одете и преузмете је. Ауто који сте возили су исто тако морали да направе неки људи, и тако даље, и тако даље.

Размислите какву добробит ви имате од те столице: сетите се тренутка кад сте били толико уморни да сте једва чекали да седнете. Зар није био сјајан тај осећај када сте напокон сели?! Захваљујући тој столици ви можете не само да седите, већ и да се служите својим рачунаром, да пишете, да читате, да пијете кафу или да уживате у разговору са вашим пријатељима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas