· · Коментари: 0

КАКО ДА УОЧИТЕ ЛАЖОВА? Психолози имају ТАЈНИ ТРИК који увек ради

Знакови на које се људи обично ослањају засновани су на причама или друштвеним стереотипима – да лажови избегавају ваш поглед, или да се понашају нервозно или да причају приче које су веома апстрактне са мало детаља“, објаснио је др Метју Мекглоун, професор комуникација и стручњак за превару на Универзитету Тексас

1647267504_make-a-phone-call-ged65d3801_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Истина је да је наука о лажи као људском понашању далеко сложенија него што већина нас схвата, а разлози иза било каквих случајних — или мање случајних — обмана у које можемо да унесемо у свет су безбројни. Према прорачунима студије коју је спровео Универзитет Масачусетс, отприлике 60% свих људи обично изговори више од три лажи током 10-минутног, свакодневног разговора.

Лажи можда нису подмукле природе. Људи лажу из више разлога, који се крећу од избегавања непријатности до непријатних ситуација до чак сукоба или неког облика казне. За увид у то колико наше свакодневне обмане могу бити ирационалне, знајте да је студија из 2018. објављена у ЈАМА Нетwорк Опен открила да је 81% учесника у анкетној групи рекло да лажу своје докторе.

Свесно лагање је људима заправо теже него говорити истину. То захтева више снаге мозга и когнитивне енергије

„Већина људи жели да њихов доктор мисли високо о њима“, описала је студију др Анђела Фагерлин, виши аутор те студије и професор на Универзитету Јута . „Забринути су због тога што ће их сматрати неким ко не доноси добре одлуке.

Прочитајте још: 10 НАЈЈАЧИХ СУЈЕВЕРЈА: Ево због чега је добар знак ако вам на пут изађе ЦРНИ ПАС

Уз то, ако желите да уочите лажова на делу (из било ког разлога), фасцинантан нови чланак у Хуффпо УК открива како то заправо можете. Читајте даље о томе како то учинити и зашто увек треба да резервишете свој суд када су у питању лажови у вашем животу. (Уосталом, наука показује да и ви лажете.) А за више о лудој науци вашег ума, погледајте зашто је ово једина ствар о којој треба да размишљате када сте под стресом, каже наука .

1. Заправо можете уочити лажова

„Постоје начини да се приђе могућем лажову који ће извући истину, а постоје начини да размишљате о лажи који ће вам помоћи да видите свој став“ , објаснила је за Хуффпо Памела Меиер, оснивач и извршни директор компаније која је специјализована за откривање обмана. Најбољи начин да то урадите је да их натерате да боље размисле.

2. Како уочити лажова

Према Хуффпо УК, свесно лагање је људима заправо теже него говорити истину. То захтева више снаге мозга и когнитивне енергије. „То можете искористити у своју корист“, наводи се у чланку.
Дакле, ако мислите да вам неко лаже у лице, натерајте га да мисли јаче повећавајући своје „когнитивно оптерећење“.

„Када покушавате да смислите шта да кажете, делујете смирено, изгледате спонтано, оптерећење вашег когнитивног система је велико“, описује Мејер за Хуффпо. „Као да вам се много точкова већ окреће у глави док покушавате да у реалном времену обрадите како да се представите и шта да кажете.

Дакле, ако неко исприча оно што мислите да је лажна прича, можете га замолити да је исприча поново другим редоследом.

3. Користите фразе попут ових

Као што је познати психолог објаснио Тхе Неw Yорк Тимес, требало би да им постављате нејасна и отворена питања која ће их збунити тако што ће од њих захтевати да спакују додатне детаље. У ствари, тражите од лажова да лаже више, а истина је да је то невероватно тешко. Дакле, ваши накнадни одговори треба да укључују ствари као што су „говорите мало више о томе, молим вас“ и „можете ли детаљније да објасните шта се овде догодило“.

4. Али запамтите: немојте одмах доносити пресуду

Опет, разлог зашто лажемо није увек јасан и није увек чин контролисања и подмукле обмане. „Погрешно схватамо мотивацију за лагање и често престрого осуђујемо лажове“,  рекао је Мејер. "Реч 'лажов' је окидач за упирање прстом и моралну супериорност. Лаж је, међутим, део људског искуства." А за више о психологији људског искуства, уверите се да сте свесни шта сваки дан под стресом чини вашем телу.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ  

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.