· · Коментари: 0
сладолед

Ми имамо ОДГОВОР: Знате ли како је настао СЛАДОЛЕД НА ШТАПИЋУ?

Јесте ли знали да за облик омиљене посластице малишана у форми у којој она данас постоји можемо да захвалимо открићу једног једанаестогодишњег дечака?

1594030334_Depositphotos_105815004_s-2019.jpg
Фото: Депозит фото

Године 1905, једанаестогодишњи Френк Иперсон из Сан Франциска у Калифорнији изумео је популарну посластицу за вреле дане - сладолед на штапићу.

Међутим, до тога је наводно дошло пуком случајношћу. Према наводима компаније "Попсикл", једне хладне вечери Фенк је оставио мешавину сода воде и ароматичног праха са штапом за мешање у њој на веранди. Због хладног времена, када се пробудио идућег јутра, нашао је посластицу на штапу.

Прочитаје још: У Србији се на ОВОМ ЦВЕТУ заради и до 184.000 ЕВРА по хектару

Седамнаест година касније, 1922. године, Иперсон је служио своје ледене лизалице на балу ватрогасаца, где су привукле пажњу свих посетилаца. Годину дана касније, представио је ледени сладолед на штапићу публици на плажи Нептун у забавном парку у Аламеди. Тамо је, такође, постигао велики успех. Ускоро је поднео захтев за патентирање и добио патент за свој "замрзнути кондиторски производ" 1924. године, а назвао га је "Епсикл ајс поп". Након тога почео је са производњом различитих воћних укуса на штапићима од брезе.

Прочитајте још:Метода 60 СЕКУНДИ ће потпуно да препороди ваше лице

Иперсон и његови партнери закључили су уговор с корпорацијом "Попсикл", али је он продао свој патент "Попсиклу" након 1925. године компанији "Џо Лоу" из Њујорка. У то време, он је банкротирао је и морао је да ликвидира сву своју имовину. Компанија "Џо Лоу" уздигла је бренд који је постао веома популаран.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.