· · Коментари: 0
интересантно

Како одговорити на питања на која не желимо да дамо одговор? Решења постоје

Још се нисте венчали? Када ће беба? Сви знамо колико ова питања могу да буду незгодна и да изозову непријатност. Ево како да се изборите са радозналошћу.

1610612890_Depositphotos_140328834_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Колико пута сте се нашли у ситуацији да вас је непријатно изненадила нечија радозналост? Незгодна питања, попут оних: зашто смо сами или зашто још немамо децу, могу да нас повреде више него прегршт ружних речи.

Прочитајте још: Говорио је 40 језика, имао је невероватан коефицијент интелигенције, завршио у лудници, а његово име нико не спомиње

Људи их постављају свакодневно, из најбоље намере и без размишљања о њиховом ефекту. Психолози саветују како да се изборите са радозналим људима и да из непријатне ситуације изађете насмејани. Ово су прави одговори на незгодна питања:

Још увек немаш дечка?

Питања о емотивном животу откривају много о онима који их постављају. То могу бити особе које вас искрено воле и забринуте су, могу бити особе које желе да вас упознају са неким, па чак и лично заинтересовани. Или им се једноставно осећају боље ако чују да сте и даље соло. 

Зато, најкултурнији и најефикаснији одговор је: "А зашто питаш?" Дајући овакав одговор нисте поделили ниједну једину информацију о себи. Уједно сте на фин начин одбили да одговорите на питање, а лоптицу пребацили у двориште провокатора.

И даље ниси смршала? / Да ли си се то угојила?

Попут емотивних, ово питање задире у нечију интиму и може утицати на самопоуздање особе којој је постављено. У њему као да се крије нека врста осуде. Ипак, да не бисте и ви прерано доносили закључке, баш попут особе која вам је незгодно питање поставила, дајте јој шансу да објасни.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ОДЛИЧНА ВЕСТ: Црно вино није само добро за срце, већ и за ОСМЕХ! Ево и како на њега утиче

Уколико желите да брзо завршите са овом непријатном темом, најлакше је узвратити контрапитањем: "А да ли си ти?". Притом, припазите на тон, и задржите пријазан израз лица. Ово је љубазан начин да саопштите некоме колико вам је непријатно и да завршите са конверзацијом тог типа једном за свагда.

Имате апсолутно право да кажете да то сматрате приватним стварима и да је та тема табу.

Када ћете добити децу? Када ћете се венчати?

Обично су људи који поставе овакво питање заинтересовани искључиво за ћаскање. Уопште не обраћају пажњу на то да ово мође бити изузето болна тема за вас. Зато је најделотворније да им скренете пажњу на нешто друго. 

- Негде, за десет година. О, како ти је добар џемпер. 

Ипак, ако је ово питање које сте добили од блиским рођака, особа са којима сте стварно блиски, размислите зашто вам је постављено и зашто изазива баш такве емоције код вас. 

Прочитајте још: Није шминка, нису штикле! Ево који кућни УРЕЂАЈ је ЕМАНЦИПОВАО ЖЕНЕ

Јеси ли нашла посао?

Није срамота бити незапослен, али то није нешто ни што желите да истичете. То мноштво огласа које прегледате, биографија које шаљете а остају без одговора... То је ваша болна тачка. 

- Још тражим. Али, зато сам била на камповању у сред радне недеље. 

Слободно истакните предности свог статуса незапослене особе, колико год оне незнатне биле. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.