Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како открити да вас саговорник ЛАЖЕ? Стручњаци откривају ПЕТ НЕ ТАКО ОЧИГЛЕДНИХ ЗНАКОВА

Обратите посебну пажњу на говор тела

1669380066_shutterstock_628142189.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Није увек лако уочити лажљивца. Док неке понекад речи и манири одају, други говоре измишљотине с узнемирујућом лакоћом. Међутим, стручњаци кажу да ипак постоје одређени издајнички знакови да неко измишља истину, од којих је већина повезана с нервозом.

Када неко лаже, било да је реч о безопасној измишљотини или злонамерној лажи, постаје под стресом. А кад се то догоди, њихов говор тела се промени.

Терапеути и аналитичари говора тела наводе кључне навике које могу да помогну да уочите лажљивца.

Прочитајте још: ТЕСТ ЛИЧНОСТИ: Откријите шта се крије у вашој ПОДСВЕСТИ за само 15 секунди

Ових пет нервозних навика одају лажљивца, према терапеутима:

1. Очи су им "превртљиве"

Нечије очи могу пуно да кажу, посебно када лажу.

- Када особа лаже, мозак се убрзано труди покушавајући да схвати како да појединца спроведе кроз ситуацију, а да га не ухвате - каже Колин Венер, америчка терапеуткиња и саветница.

Очи се не померају праволинијски, већ "јуре" около док мозак обрађује информације. То се зове "микропомерање" и догађа се подсвесно, у покушају да се избегне откривање.

Лажљивац такође може да одмиче поглед од саговорника.

2. Глас им се мења

Још једна невољна реакција на нервозу која може да се догоди када неко лаже је промена гласа. Венер примећује да је то често карактерисано необичним порастом или падом вокалног тона.

- Напетост у гласу јавља се када покушавате да не будете ухваћени. Висина, гласноћа или обоје могу да доживе промену - каже она. Такође је могуће видети промене у начину на који особа говори, попут муцања, оклевања или пребрзог говора.

Прочитајте још: ТЕСТ ЛИЧНОСТИ Далај Ламе: Откријите који су ваши приоритети и шта вам је НАЈБИТНИЈЕ у животу

Нечија уста такође могу да постану сува или напета, као да суздржава лаж, а можете да приметите и да дише плиће него иначе. Све је то последица стреса изазваног лагањем.

3. Скривају руке

Ако мислите да неко вара, погледајте његове руке, ако можете да их пронађете.

- Неко ко лаже може да стисне руке у шаке, стави руке у џепове или да их прекрсти - каже америчка терапеуткиња Џина Мери Гуарино. Свако од ових понашања указује на напетост у телу и такође може бити несвесна метода заштите или затварања, због нелагоде коју узрокује стрес од лагања.

4. Врпоље се

Вероватно сте приметили да сте склони врпољењу када сте у стресној ситуацији, као што је кратки рок на радном пројекту или чекање на почетак важног интервјуа. Иста ствар се догађа с лагањем.

- Кад појединци лажу, често имају проблема с мировањем и могу нервозно да се врпоље - каже саветница Хедер Вилсон.

о би могло да се манифестује у лупкању ногама, померању на столици или чак корачању напред-назад. Опет, такво понашање је последица осећаја тескобе због тога што ће бити ухваћени, примећује Вилсон.

5. Одступају од свог основног понашања

Нервозна навика за једну особу може да буде нормално понашање за другу. Зато је важно разумети како се неко обично понаша како бисмо га боље уочили у лажи.

- Превару откривате читајући колико је неко далеко од нормалног, стога морате да знате шта је нормално - каже Пети Вук, стручњак за говор тела. На пример, могли бисте да помислите да сви лажљивци застану пре него што проговоре и не успостављају контакт очима, али искрен и интровертиран појединац може то да ради нормално.

Дакле, морате да знате да ли је неко интровертиран или екстровертиран и шта су његова основна понашања. Свака навика која одступа од тога, посебно на један од горе наведених начина, могла би да буду знак непоштења, преноси МСН.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas