Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

„КОКАИНСКИ“ НИЛСКИ КОЊИ: Сеју страх у Колумбији, власти припремиле радикалне мере

Колумбија је почела стерилизацију „Ескобарових нилских коња“, а план је да се до краја 2023. ухвати, анестезира и стерилише 20 јединки.

1700126738_340116_profimedia-0026331151_f.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Колумбијски нилски коњи су највеће инвазивне животиње на свету и често се називају Ескобарови или кокаински нилски коњи. Злогласни колумбијски нарко бос и најбогатији криминалац у историји Пабло Ескобар (1949-1993) је осамдесетих година прошлог века илегално увезао четири нилског коња (Hippopotamus amphibius) у своју хацијенду Наполес. После његове смрти, мужјак и три женке остали су препуштени сами себи, али су се лепо „снашли“ у реци Магдалени.

Захваљујући недостатку суше и предатора, фактора који иначе држе под контролом популацију нилских коња у њиховој родној подсахарској Африци, они су се брзо размножили.

Студија објављена у априлу, коју је наручило колумбијско министарство животне средине, процењује да у земљи сада има 181-215 јединки ове врсте. Један модел раста њихове популације процењује да би их могло бити више од 1.000 до 2035. године ако се не предузму мере за њихову контролу.

Еколози су забринути зато што ове изузетно територијалне животиње, које могу да теже и до три тоне, својим изметом мењају састав Магдалене, највеће реке Колумбије. Нилски коњи су постали претња аутохтоним врстама у реци, али и људима: у неколико наврата нападали су рибаре, а једном су залутали у школско двориште, али срећом није било жртава.

-У дворишту се играло око 35 деце, која су могла да им приђу и изазову трагедију. Иако нилски коњи могу да изгледају веома смирено, у сваком тренутку, с обзиром на њихово веома непредвидиво понашање, могу да нападну, као што се већ догађало, испричао је својевремено Давид Ехевери, званичник локалне управе за заштиту животне средине.

Колумбијска влада је ове године издвојила 200.000 долара за кампању стерилизације, а до сада су обављене три.

Свака стерилизација траје између шест и осам сати и укључује тим од осам људи, укључујући ветеринаре, техничаре и помоћно особље. У наредним годинама циљ је стерилизација 40 нилских коња годишње. Покушаји стерилизације у прошлости нису били ефикасни, јер су се нилски коњи размножавали брже него што је било могуће ухватити их и оперисати.

Стерилизација је само део сета мера које укључују транспорт животиња у стране резервате и зоолошке вртове, као и еутаназију неких јединки.

-Стерилизација није једина стратегија, нити ће бити довољна. Не можемо контролисати популацију нилских коња само стерилизацијом. У трци смо с временом у погледу трајних утицаја на животну средину и екосистем, рекла је на конференцији за новинаре Сузана Мухамад, колумбијска министарка животне средине, пренео је научни часопис „Nature“.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas