Oglas
· · Komentari: 0

„KOKAINSKI“ NILSKI KONJI: Seju strah u Kolumbiji, vlasti pripremile radikalne mere

Kolumbija je počela sterilizaciju „Eskobarovih nilskih konja“, a plan je da se do kraja 2023. uhvati, anestezira i steriliše 20 jedinki.

1700126738_340116_profimedia-0026331151_f.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kolumbijski nilski konji su najveće invazivne životinje na svetu i često se nazivaju Eskobarovi ili kokainski nilski konji. Zloglasni kolumbijski narko bos i najbogatiji kriminalac u istoriji Pablo Eskobar (1949-1993) je osamdesetih godina prošlog veka ilegalno uvezao četiri nilskog konja (Hippopotamus amphibius) u svoju hacijendu Napoles. Posle njegove smrti, mužjak i tri ženke ostali su prepušteni sami sebi, ali su se lepo „snašli“ u reci Magdaleni.

Zahvaljujući nedostatku suše i predatora, faktora koji inače drže pod kontrolom populaciju nilskih konja u njihovoj rodnoj podsaharskoj Africi, oni su se brzo razmnožili.

Studija objavljena u aprilu, koju je naručilo kolumbijsko ministarstvo životne sredine, procenjuje da u zemlji sada ima 181-215 jedinki ove vrste. Jedan model rasta njihove populacije procenjuje da bi ih moglo biti više od 1.000 do 2035. godine ako se ne preduzmu mere za njihovu kontrolu.

Ekolozi su zabrinuti zato što ove izuzetno teritorijalne životinje, koje mogu da teže i do tri tone, svojim izmetom menjaju sastav Magdalene, najveće reke Kolumbije. Nilski konji su postali pretnja autohtonim vrstama u reci, ali i ljudima: u nekoliko navrata napadali su ribare, a jednom su zalutali u školsko dvorište, ali srećom nije bilo žrtava.

-U dvorištu se igralo oko 35 dece, koja su mogla da im priđu i izazovu tragediju. Iako nilski konji mogu da izgledaju veoma smireno, u svakom trenutku, s obzirom na njihovo veoma nepredvidivo ponašanje, mogu da napadnu, kao što se već događalo, ispričao je svojevremeno David Eheveri, zvaničnik lokalne uprave za zaštitu životne sredine.

Kolumbijska vlada je ove godine izdvojila 200.000 dolara za kampanju sterilizacije, a do sada su obavljene tri.

Svaka sterilizacija traje između šest i osam sati i uključuje tim od osam ljudi, uključujući veterinare, tehničare i pomoćno osoblje. U narednim godinama cilj je sterilizacija 40 nilskih konja godišnje. Pokušaji sterilizacije u prošlosti nisu bili efikasni, jer su se nilski konji razmnožavali brže nego što je bilo moguće uhvatiti ih i operisati.

Sterilizacija je samo deo seta mera koje uključuju transport životinja u strane rezervate i zoološke vrtove, kao i eutanaziju nekih jedinki.

-Sterilizacija nije jedina strategija, niti će biti dovoljna. Ne možemo kontrolisati populaciju nilskih konja samo sterilizacijom. U trci smo s vremenom u pogledu trajnih uticaja na životnu sredinu i ekosistem, rekla je na konferenciji za novinare Suzana Muhamad, kolumbijska ministarka životne sredine, preneo je naučni časopis „Nature“.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas