· · Коментари: 0

Колико је "папир" важан? Да ли постоје разлике између БРАКА и ВАНБРАЧНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ?

Да ли је стварно неопходно стати на "луди камен"?

1661850523_pexels-emma-bauso-2253842.jpg
Фото: Пеxелс

Институција брака постоји стотинама година уназад. Прем нашем Породичном закону брак је законом уређена заједница живота жене и мушкарца.

Међутим, без обзира што га прати дуга традиција и што је наша земља и даље традиционално орјатисана, све је више људи који се одлучују за ванбрачну заједницу. Разлози за то су разни и многобројни.

Иако је Србија још увек традиционално орјентисана земља, примећује се све већи број ванбрачних заједница. Разлози због којих се људи одлучују да ипак не потпишу тај папир и испуне форму су различити и многобројни.

Брак и ванбрачна заједница се по садржини не разликују. Форма је оно што им се разликује. За настанак брака потребно је  потписивања пред матичарем, који потом издаје извод из матичне књиге венчаних, док ванбрачна настаје започињањем заједничког живота. Међутим, да бисте званично вашу заједницу назвали "ванбрачном" потребно је да са два сведока одете код јавног бележника. Два сведока дају потпис да ви и ваш партнер живите у заједници живота дуже од 3 или више година.

Фото: Пеxелс

Када вам је ванбрачна заједница призната, ваша деца рођена у таквој заједници имаће иста права као и деца рођена у браку. Међутим мана ванбрачне заједнице, када говоримо о деци може бити то што отац детета рођеног у ванбрачној заједници мора, по рођењу детета, да даје посебну изјаву о признању детета пред матичарем, а са овом изјавом мора да се сложи мајка детета, док се код деце рођене у браку као отац наводи муж мајке, уколико се другачија ситуација не пријави.

Прочитајте још: Како се пише: Да ли је правилно ОДЕЛЕЊЕ или ОДЕЉЕЊЕ?

Такође код ванбрачне заједнице у случају смрти партнера ванбрачни партнер, пошто не спада у круг законских и нужних наследника, по смрти једног ванбрачног партнера, мора да покрене судски поступак како би доказао постојање својих имовинских права.

Са друге стране, за престанак брака није довољно прекинути заједницу живота, као код вабрачне заједнице, већ је неопходно покренути судски поступак (тужба за развод или предлог за споразумни развод брака) који траје пар месеци.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.