Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Колико пута сте се по изласку из КУЋЕ враћали јер сте нешто ЗАБОРАВИЛИ? Да ли сте чули за "ЕФЕКАТ ПРАГА"

Многи од нас некада помисле да су стварно превише сенилни и погубљени, када схвате да се већ други пут враћају у просторију да узму нешто што су заборавили пре изласка из куће.

1597220606_Depositphotos_105613604_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Сигурно вам се сто пута десило да сте заборавили да понесете кључеве, или нешто друго што вам је јако потребно, а некима се и дешава да у тренутку забораве где су уопште кренули.

Научници са познатог и признатог Универзитета Нотр Дам спровели су истраживање у којем су открили да су за све крива – врата!

Прочитајте још: СРБИ чули и одмах РЕЗЕРВИСАЛИ: Овај хотел поседује СЕРТИФИКАТ КОВИД 19, а ево шта то ЗНАЧИ

Фото: Пиxабаy

Експеримент у виртуелном окружењу

Наиме, психолози Габријел Радвански, Сабина Кравиц и Андреа Тамплин су овај експеримент спровели тако што су двема групама дали да играју видео игру у којој су се кретали помоћу типки са стрелицама.

Они су у игрици прилазили столовима на којима су се налазили разни предмети, а њихов задатак је био да их однесу са једног на други, а на сваком наредном се налазио нови предмет.

Ти столови су се налазили или у истој или у различитој соби, а удаљеност коју су учесници прелазили до сваког била је једнака. Исто тако, предмете су носили у виртуелној торби, али нису могли да их виде.

Повремено су их испитивали о томе да ли знају који предмет носе, а њихови одговори су били спорији и непрецизни кад су пролазили кроз врата и ишли у нову собу.

Прочитајте још: ЖИВОТ УЗБУДЉИВИЈИ ОД ФИЛМСКОГ: Ово је СРПСКИ ШПИЈУН по коме је настао ЏЕЈМС БОНД (ВИДЕО)

Експеримент у стварном окружењу

Радвански је одлучио да са колегама спроведе овај експеримент и у реалном окружењу. Задаци су били готово једнако постављени као и у видео игрици.

Фото: Депосит

Просечна удаљеност између столова у свим собама, била је једнака, али виртуелне торбе су биле замењене кутијама за ципеле. На овај начин учесници нису могли у њих да вире и виде о ком је предмету реч, због чега варање није било могуће.

Крајњи резултати су били готово идентични експерименту у виртуелном свету, само што је разлика између ове две групе у стварности била изразито велика: Испитаници који су пролазили кроз врата како би дошли до стола и одложили предмет лошије су одговарали на питање о томе који предмет носе него они који су предмет носили у истој соби.

Прочитајте још: ОВО је једина ЖЕНА коју је погодио МЕТЕОРИТ, али се од тога ОБОГАТИО њен КОМШИЈА!

Да ли су крива врата?

Дефинитивно је да је тзв. доорwаy еффецт, односно “ефекат прага”, доказао како пролазак кроз врата “брише” нашу меморију. Али да ли је заиста проблем у вратима или је људима лакше да запамте ствари у просторији у којој су добили информације? Да би одбацили ову претпоставку, психолози су извели и трећи експеримент.

Тада су поједини пролазили кроз једна врата да би ушли у нову просторију, а затим су се враћали у претходну просторију кроз друга врата. Према претпоставци о лакшем памћењу ствари на местима на којима се добијају информације, повратак у просторију у којој су узели предмет требао је да им врати сећање, али није.

Прочитајте још: ДРУШТВЕН, доминантан или ИСКРЕНИ ОСМЕХ? Научите да их ПРЕПОЗНАТЕ

Ефекат прага, у ствари, говори о томе како на памћење не утиче само то колико обраћамо пажњу на нешто или се трудимо да запамтимо. Мозак чува информације све до оног тренутка док не процени да нам више не требају, па их замењује новим.  Да није тако, наш ум би био затрпан великом количином информација, коју не бисмо могли да “сваримо”

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas