Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОМПЛИМЕНТИ КОЈИ МОГУ ДА ПОВРЕДЕ: Иако их говорите из најбоље намере, они неће бити тако схваћени

Четири реченице које не треба да изговарате драгим људима

1683298726_recenice.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Комплименти су дивни гестови љубазности и са речим апохвале заиста можете некоме да побољшате дан и учините да се осећа добро. Међутим, важно је да и у комплиментима имамо меру, јер ако се не изговоре на добар начин, и они могу повредити особу.

Која 4 комплимената треба да избегавате да дајете другим људима:

1. "Колико сте смршала"

Певачица Адел је недавно прокоментарисала какве је изјаве добијала након што је скинула вишак килограма. "Изгледаш дивно, толико си смршала."; "Увек си имала лепе црте лица, а сада изгледаш одлично" - само су неке од похвала које је певачица добијала са свих страна. Међутим, ове речи подстичу особу да се запита да ли је она раније изгледала тако лоше, да ли су комплименти које је пре добијала били лаж, као и да ли она сада у њиховим очима више вреди само што се на ваги приказује мања цифра?

Не знамо шта се догађа иза затворених врата и због тога није у реду да коментаришемо тежину особе - било да се угојила или је смршала. Немамо начина да претпоставимо зашто постоји проблем са тежином, са чиме се особа суочава када је у питању здравље (физичко или емоционално) и не знамо какав утицај речи имају на особу која је предмет нашег субјективног испитивања.

2. "Изгледаш тако добро за своје године"

Комплимент који је условљен на време. Као да имате рок трајања на челу, иако из добре намере, овај комплимент ограничава лепоту годинама. Ако желите да друга особа добије искрену захвалност од вас, једноставно јој реците да "изгледа добро".

3. "Изгледаш боље него..."

Сваки комплимент који почиње поређењем је узалудан. Било да поредите особу са собом од раније или да је поредите са другом особом. Уколико у комплименту спомињете другу особу, остаје утисак да ли треба да се трудимо и такмичимо са другима како бисмо били прихваћени. У овоме се може приметити и једна од најтоксичнијих емоција - завист.

4. "Имаш тако леп осмех, користи га чешће"

Свако има лоше дане и нико не треба себе да присиљава да се смеје када се тако не осећа. Ако не знате шта да кажете када је некоме тешко, питајте да ли је у реду или шта можете учинити да помогнете.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas