· · Коментари: 1
КОСОВКА ДЕВОЈКА

Косовка девојка насликана је по лику ОВЕ СРПСКЕ ЛЕПОТИЦЕ: Београђанка чијој се лепоти дивио Урош Предић (ФОТО)

Мало људи зна да је Косовка девојка стварна и да су се њеној лепоти дивили сви Београђани.

1622736619_kosovka-devojka.JPG
Фото: ЈоутубеПринтсцреен

Слику “Косовка девојка” видели сте безброј пута, а да ли знате да је модел девојке коју је сликар Урош Предић насликао заправо стварна особа?

Косовка девојка је главна личност у истоименој српској народној песми. Она је млада девојка која после боја на Косову лута по бојном пољу, поји и вида ране рањеним ратницима, тражећи вереника, кума и девера – Топлица Милана, Милоша Обилића и Косанчић Ивана.

Најзад наилази на тешко рањеног ратника, по народној песми витеза Павла Орловића, и док њему помаже он јој открива да су сва тројица јунака које тражи погинула у бици. Након исповести, и Павле умире на њеним рукама.

"Косовка девојка" - скица настала 1914.

Песма “Косовка девојка” убраја се, заједно са песмом “Смрт мајке Југовића”, у најлепше народне песме икада настале у Србији. Као таква, послужила је као инспирација нашем славном сликару из периода реализма Урошу Предићу који је 1919. свету представио истоимену слику.

Скица за дело је настала 1914. и била је намењена Колу српских сестара за израду разгледница које би биле продаване у хуманитарне сврхе, пише Дневно.рс. Предића је вероватно инспирисала баш Косовка девојка јер је у њој видео “прву болничарку” из српског националног мита. Међутим, догодио се Први светски рат и сликар је дело завршио тек 1919.

Ко је београђанка Лепосава Станковић

Оно што такође мало људи зна, јесте чињеница да је за лик Косовке девојке, Предић узео стварну особу – Београђанку Лепосаву Станковић.

О Лепосави се јако мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је “Косовка девојка” настала била двадесетогодишњакиња.

Позната је само једна фотографија на којој се може видети како је Лепосава изгледала. На њој се налази трећа са леве стране.

Зна се и да се Лепосава удала и да се након тога презивала Лулик. По доступним информацијама изгледа да је цео живот провела у Београду, јер још увек има људи који је памте из познијих дана живота. Кажу – и у старости је била прелепа.

Осим тога, ваља поменути још и ово – Политка од 3. марта 1995. пренела је кратку вест: “Умрла “Косовка девојка””.

“У Београду је, сасвим тихо, 2. марта изјутра, у 96. години умрла Лепосава Лулик, рођена Станковић, заувек овековечена као двадесетогодишњакиња на чувеном платну Уроша Предића “Косовка девојка”.”

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.