Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
симбол београда

Српско-византијска лепотица симбол БЕОГРАДА: Десет ЗАНИМЉИВОСТИ о цркви Светог Марка које можда нисте знали

У Србији нема мањка верских објеката, а београдска црква Светог Марка је без сумње једна од њених најупечатљивијих

1650264873_church-2278262_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy
Oglas

Црква Светог Марка, има веома интересантну историју али је и чувар многих тајни. Црква Светог апостола и јеванђелисте Марка у Београду грађена је од 1931, до 1940. године у непосредној близини старе цркве из 1835.  Ова црква један је од најпознатијих симбола Београда .

Отикрили смо 10 занимљивих чињецина о цркви Светог Марка, које смо пожелели да поделимо са вама.

  1. Својим изгледом је требала да подсећа на манастир Грачаницу. Стога је стил градње цркве српско-византијски.
  2. Данашња црква је грађена у непосредној близини претходне гробљанске капеле Светог Марка из 1835. године, а на темељима још старије палилулске цркве. Јер је на Ташмајдану некада било гробље.
  3. Црква је јединствена и по томе што има три олтара. Поред централног, налазе се два бочна олтара. Посвећена светом деспоту Стефану Лазаревићу и преображењу господњем.
  4. Храм током литургије може да прими чак две хиљаде људи.
  5. Највећи богородичин мозаик на свету је мозаик „Пресвета Богородица Шира од небеса” који је део цркве Светог Марка у Београду.
  6. Са десне стране, уз јужни зид се налази бакарни саркофаг у којем почивају земни остаци цара Душана, пренете из његове задужбине, манастира светог Архангела код Призрена.
  7. У цркви је веома посебно и то што се налази јтрон патријарха српког и краља који је смештен испред самог олтара.
  8. У крипти цркве су сахрањени последњи краљ из династије Обреновића, краљ Александар Обреновић и његова супруга Драга Машин, после Мајског преврата из 1903. године.
  9. На месту где је данас црква Светог Марка на Ташмајдану, године 1830. прочитан је султанов хатишериф о признавању аутономије Србије унутар турске царевине.
  10. Испод цркве се налазе пећине, на 28 метара испод земље. Сматра се да су старе између шест и осам милиона година.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Ова српско-византијска лепотица налази се у Ташмајданском парку. Унутрашњост је пуна уобичајених фресака и икона, а зидове красе радови неких од најомиљенијих српских сликара

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas