· · Коментари: 0
ПРОМЕНИО СВЕТ

Луј Пастер је својим открићима ЗАДУЖИО СВЕТ: Изумео вакцине, а никад није желео НИ СА КИМ ДА СЕ РУКУЈЕ

Француски микробиолог и хемичар Луј Пастер, проналазач вакцине против беснила се сматра једним од најистакнутијих оснивача медицинске микробиологије.

1642515648_pjimage---2022-01-18T151903.070.jpg
Фото: Википедија

Његов научни допринос веома је познат широм света и проучава се на свим факултетима који у својој научној делатности имају област медицинске микробиологије. 

12 занимљивих чињеница о Лују Пастеру

1. Луј Пастер је најпознатији по изуму пастеризације, која се користи у конзервирању напитака и хране и помаже смањењу микроорганизама који могу да изазову обољење. Пастеризација не утиче на квалитет и укус намирница, а данас је овај поступак распрострањен по читавом свету.

2. Његов рад је укључивао и пробој у поље хемије, а био је и професор хемије на Универзитету у Стразбуру. Први је открио асиметрију кристала на примеру винске киселине.

Прочитајте још: Тајна Балашевићеве песме "Не ломите ми багрење": Многи је повезују са Косовом, али Ђоле је сакрио дубље значење (ВИДЕО)

3. Пастер је 1848. године спознао концепт леворук и деснорук откривши да скоро сваки живи организам има молекуле у свом телу, који се ротирају у неком од ових праваца. Наиме, он је раздвојио леви и десни кристални облик како би формирао две врсте кристала: у раствору је једна форма ротирала светлост на лево, а друга на десно.

4. Преживео је тежак мождани удар 1868. године с последицама парцијалне парализе, али га то није спречило да настави с истраживањима у наредним годинама.

5. Проучавао је имуни систем и вакцинацију кроз проучавање пилеће колере и осталих болести, а прва вакцина коју је открио била је управо против пилеће колере 1879. године.

6.  Термин вакцинација сковао је управо Луј Пастер. Измислио је вакцину против беснила непосредно пре смрти 1895. године. Његова експериментална вакцина против беснила је испробана на дечаку кога је угризао бесни пас. Дечак који би иначе подлегао последицама уједа је преживео.

7. Луј Пастер је истраживао и открио вакцине против колере, дифтерије, куге, беснило, жуте грознице, туберкулозе и антракса.

8. Многи од Пастерових експеримената су подржавали герминативну теорију болести, која је доказала да су ови микрооргаизми заправо прави узрок многих болести. Раније се веровало да су болести спонтано генерисане, а током времена ова теорија је превазиђена захваљујући Пастеру и многим другим научницима.

9. Основао је Институт Пастер у Паризу 1887. године. Његови посмртни остаци леже у овој згради, а његова гробница је украшена описима свих његових достигнућа.

10. Никада се није руковао ни са ким, а изузетке није правио чак ни када су у питању чланови краљевске породице. Био је престрављен од потенцијалних болести које може да добије од људи с којима дође у контакт.

11. Био је почаствован француским одликовањем Легије части. 

12. “Наука не познаје земљу, зато што знање припада човечанству и то је бакља која осветљава цео свет”, један је од његових најпознатијих цитата.

(Ало студенти)

БОНУС ВИДЕО: 

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.