Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕЛИКАН МУЗИКЕ

Тајна Балашевићеве песме "Не ломите ми багрење": Многи је повезују са Косовом, али Ђоле је сакрио дубље значење (ВИДЕО)

Гостујући у емисији “Песник панонског срца” на РТС, посвећена Ђорђу Балашевићу, Вук Жугић, дугогодишњи директор Културног програма “Сава центра”, испричао је како је настала песма “Не ломите ми багрење”.

1642419543_BALASEVIC.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб/ЂОРЂЕ БАЛАШЕВИЋ ОФФИЦИАЛ
Oglas

“Ђорђе Балашевић је по обичају био у “Сава центру”, договорали смо те традиционалне новогодишње концерте. Шта је овде битно. Сектор за културу се налази над великом двораном, повезан је кабинет из којег смо ми пратили концерте, и он је дошао да потпише уговор за новогодишње концерте. И тада је била главна вест да долази воз наших грађана са Косова који желе да их неко прими из руководства наше земље због свега оног што се њима и у њиховим животима дешавало. И, негде, док смо ми причали уз договоре око новогодишњих концерата, у том руководству пао је договор где могу да их приме због броја људи, да то буде у великој дворани “Сава центра”.

Ми то нисмо ни знали, док неко није ушао. И неко каже, пуни се сала људима који су дошли са Косова, заиста, најширег дијапазона старости.

Прочитајте још: Шта се догоди ако некога гледате у очи 9 минута и 57 секунди? Ово радите на СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ!

И Ђоле је рекао: “Хајде да видимо, да то посматрамо”, пошто зна да постоји та кабина. За столом били тададашњег руководства државе, а у пуној сали грађни наши Срби са Косова. И они су излазили један по један и причали стварно страшне животне приче. Заиста је то било дирљиво. Један велики човек, Балашевић Ђорђе је то слушао четири сата. Ми смо се поздравили, уговор је био потписан, и он се јавио после неколико дана и рекао ми:

“Написао сам једну посебну песму”.

Та песма је била “Не ломите ми багрење”. Дуго су је повезивали само са Косовом и страдањем Срба на Косову, али она је као и све једног филозофског, метафоричног значења. Не ломите ми живот, било где и било коме. Не ломите оно најлепше што осећам према својим љубавима, према свом багрењу, према свему што су наши животи ….” рекао је Вук Жугић.

Не ломите ми багрење

Верујем, цењени суде
Да добро познајеш људе
Ви барем имате посла
Јер ћуд је ћуд а суд је суд

Верујем, цењена главо
Да си и учио право
Да сваком судиш поштено
Јер част је част а власт је власт

И све по закону, за то сам први
Не би било ове крви
Да је било све по закону

Власт је власти ја то поштујем
Ту су параграфи па заграби
Нек исто је и ђаволу и ђакону
Па нек се зна!

Нек’ су ми газили њивом
Мојом се сладили шљивом
Увек је лопова било
Јер ћук је ћук и вук је вук

Никада злотвора доста
Суша ми уништи бостан
И лед се проспе пред жетву
Ал’ лед је лед а ред је ред!
И прекардашило

Им’о сам багремову шуму
Тамо доле према друму
Па сам чекао

Ред је ред!

Полако комшије!
Не може само да се уђе
Да се руши туђе
Лепо сам им рекао

Не ломите ми багрење
Без њих ће ме ветров одувати…

Пустите их, морају ми чувати
једну тајну златну као дукати:
не ломите ми багрење, под њима сам је љубио,
босоногу и одбеглу од сна.

Људи смо, цењени суде, па нека буде шта буде,
жао ми марама црних, ал’ плач је плач а мач је мач.
Не питај шта би сад било кад би се поново збило,
не питај да ли се кајем, јер јед је јед а ред је ред!

И све по закону, ту су параграфи па заграби
поштено и за веру и за неверу.

(Телеграф)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas