Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
свемир

Марс има своју верзију ВЕЛИКОГ КАЊОНА: Научници дошли до великих резултата

Марс има своју верзију Великог Кањона, а научници су у њему открили „значајне количине воде“. Воду на Марсу открио је орбитер који кружи око те планете, објавила је Европска свемирска агенција (ЕСА).

1639940035_6bc3e5cc498c5a421af7de5d2bfe3c07627511a9.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Орбитер ЕxоМарс Траце Гас, лансиран 2016. године у заједничкој мисији ЕСА-е и руског Роскосмоса, детектовао је воду у долини Валлес Маринерис на Марсу. Реч је о кањону који је 10 пута дужи, пет пута дубљи и 20 пута шири од Великог Кањона реке Колорадо у америчкој савезној држави Аризона.

Вода која је откривена налази се испод површине система кањона. Детектовао је инструмент, назван ФРЕНД Фине Ресолутион Епитхермал Неутрон Детецтор, који мери ниво водоника у првом метру површине Марса.

Претходно, вода је тражена испод површине Марса, где су откривене мале количине, преноси Си-Ен-Ен. Аутор студије Игор Митрофанов, водећи истраживач на неутронском телескопу ФРЕНД, изјавио је да се помоћу орбитера може проверити шта се догађа до једног метра испод површине Марса.

Прочитајте још: Како да сами УПАКУЈЕМО ПОКЛОН као професионалац? Које грешке правимо?

- Оно што је најважније је да можемо лоцирати оазе богате водом које нису могле бити откривене ранијим инструментима - објаснио је истраживач.

Митрофанов је додао да је ФРЕНД открио подручје са необично великом количином водоника у кањону Валлес Маринерис.

- Под претпоставком да је водоник који видимо везан у молекуле воде, изгледа да је око 40 одсто материјала непосредно испод површине у том региону вода - рекао је Митрофанов.

Површина тог подручја кањона може се упоредити са површином Холандије. Откриће у Валлес Маринерису баца светло на ту долину, као интригантну локацију за могуће људске мисије у годинама које долазе, нарочито због чињенице да би откривена вода могла да буде пуно приступачнија од извора воде који су раније откривени, наводи Си-Ен-Ен. Студија у којој се налазе детаљи открића објављена је у научном часопису Икарус.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas