Oglas
· · Komentari: 0
svemir

Mars ima svoju verziju VELIKOG KANJONA: Naučnici došli do velikih rezultata

Mars ima svoju verziju Velikog Kanjona, a naučnici su u njemu otkrili „značajne količine vode“. Vodu na Marsu otkrio je orbiter koji kruži oko te planete, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

1639940035_6bc3e5cc498c5a421af7de5d2bfe3c07627511a9.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Orbiter ExoMars Trace Gas, lansiran 2016. godine u zajedničkoj misiji ESA-e i ruskog Roskosmosa, detektovao je vodu u dolini Valles Marineris na Marsu. Reč je o kanjonu koji je 10 puta duži, pet puta dublji i 20 puta širi od Velikog Kanjona reke Kolorado u američkoj saveznoj državi Arizona.

Voda koja je otkrivena nalazi se ispod površine sistema kanjona. Detektovao je instrument, nazvan FREND Fine Resolution Epithermal Neutron Detector, koji meri nivo vodonika u prvom metru površine Marsa.

Prethodno, voda je tražena ispod površine Marsa, gde su otkrivene male količine, prenosi Si-En-En. Autor studije Igor Mitrofanov, vodeći istraživač na neutronskom teleskopu FREND, izjavio je da se pomoću orbitera može proveriti šta se događa do jednog metra ispod površine Marsa.

Pročitajte još: Kako da sami UPAKUJEMO POKLON kao profesionalac? Koje greške pravimo?

- Ono što je najvažnije je da možemo locirati oaze bogate vodom koje nisu mogle biti otkrivene ranijim instrumentima - objasnio je istraživač.

Mitrofanov je dodao da je FREND otkrio područje sa neobično velikom količinom vodonika u kanjonu Valles Marineris.

- Pod pretpostavkom da je vodonik koji vidimo vezan u molekule vode, izgleda da je oko 40 odsto materijala neposredno ispod površine u tom regionu voda - rekao je Mitrofanov.

Površina tog područja kanjona može se uporediti sa površinom Holandije. Otkriće u Valles Marinerisu baca svetlo na tu dolinu, kao intrigantnu lokaciju za moguće ljudske misije u godinama koje dolaze, naročito zbog činjenice da bi otkrivena voda mogla da bude puno pristupačnija od izvora vode koji su ranije otkriveni, navodi Si-En-En. Studija u kojoj se nalaze detalji otkrića objavljena je u naučnom časopisu Ikarus.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas