Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МОЛИТВА НА КРСТОВДАН: Речи које доносе радост и заштиту од зла

Молитва која се изговара на Крстовдан - обичај на велики празник!

1705484574_8d7452a971e158448cd69ecc09bfc7426618e62b.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Православни верници 27. септембра и 18. јануара прославља  празник Крстовдан. Обичај је да се на овај дан пости на води, а дан се проводи у молитви. За Крстовдан чита се акатист часном крсту, који почиње следећим речима: "Радуј се, Крсте, јер на Теби Христос, Бог наш, својевољно рашири руке Своје и изврши наше спасење!"

У молитвама често се примећују речи "Радуј се!", а шта нам оне поручују? Да је важно неговати оптимизам и веру у спасење, али такође да у сваком дану постоји разлог за радост. Здравље, љубав ближњег, нови дан, породица, пријатељи - увек постоји неколицина разлога за радост, па је и порука Крстовдана - Радуј се!

И данас је важно погледати у небо, и захвалити се за све оно што нам доноси радост, али и за све изазове које нас јачају. Владета Јеротић је говорио да молитва најпре треба да почне са захвалношћу, па не заборавите и данас да се захвалите и негујете добар дух.

На овај празник изговара се молитва Часном крсту:

"Слава Господе, Крсту Твоме Часноме! Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре:

Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.

О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Ђевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин."

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas