Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕРОВАЊА

Пред Видовдан све реке у Србији теку КРВАВЕ, а кукавице ЗАНЕМЕ

Обичај је и да се на овај дан не једу трешње

1592992379_vidovdan--1-.jpg
Фото: Фото архива Новости
Oglas

Видовдан је најстарији и најславнији српски празник. То је дан у коме су се срели светови Свети Вид и Свети Амос, као и крсна слава цара Лазара. Најпознатије веровање које прати овај дан је да на реке на Косову на кратко теку црвене боје, као крв, уз подсећање на Косовски бој и велику изгубљену битку.

Прочитајте још: НИЈЕ СЛУЧАЈНОСТ! Постоји РАЗЛОГ због кога је за одржавање параде у Москви одабран баш 24. ЈУН (ФОТО)

У српском народу битка на Косову оставила је најдубље трагове. До данас народ верује да све реке у Србији у поноћ пред Видовдан у једном тренутку теку крваве. А када сване, све кукавице на овај свети дан остају неме.  Не кукају на Видовдан за косовским јунацима као, према веровању, иначе редовно раде. Такође, уочи Видовдана у Србији је обичај да се баш на овај дан не једу трешње.

Кнез Лазар дочекао је на Видовдан пре шест векова, 14/28. јуна 1389. на Косову турску силу под царем Муратом, који је у бој повео и своја два сина, Јакуба и Бајазита. Један француски савременик овог догађаја забележио је 1389. да је на обе стране било по 20.000. војника.

Прочитајте још: Младићу нису дали да уђе у кафић због ФРИЗУРЕ: Погледајте како ИЗГЛЕДА (ВИДЕО)

Турски извори сматрају да их је било десет пута више. Иако је догађај узбунио духове широм Европе, никада се неће знати шта се стварно одиграло на Косову тога дана. Из окршаја обе војске изашле су потпуно исцрпљене и без војсковођа, јер су оба владара, и кнез Лазар и цар Мурат убијени током или одмах после битке.
 
Одјек догађаја на Косову био је најпре погрешно протумачен као хришћанска победа, а потом, опет погрешно, као пораз хришћанског оружја. Савременици су на све стране Европе дочекали вест о косовској битки са великим интересовањем.
 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas