Oglas
· · Komentari: 0
VEROVANJA

Pred Vidovdan sve reke u Srbiji teku KRVAVE, a kukavice ZANEME

Običaj je i da se na ovaj dan ne jedu trešnje

1592992379_vidovdan--1-.jpg
Foto: Foto arhiva Novosti
Oglas

Vidovdan je najstariji i najslavniji srpski praznik. To je dan u kome su se sreli svetovi Sveti Vid i Sveti Amos, kao i krsna slava cara Lazara. Najpoznatije verovanje koje prati ovaj dan je da na reke na Kosovu na kratko teku crvene boje, kao krv, uz podsećanje na Kosovski boj i veliku izgubljenu bitku.

Pročitajte još: NIJE SLUČAJNOST! Postoji RAZLOG zbog koga je za održavanje parade u Moskvi odabran baš 24. JUN (FOTO)

U srpskom narodu bitka na Kosovu ostavila je najdublje tragove. Do danas narod veruje da sve reke u Srbiji u ponoć pred Vidovdan u jednom trenutku teku krvave. A kada svane, sve kukavice na ovaj sveti dan ostaju neme.  Ne kukaju na Vidovdan za kosovskim junacima kao, prema verovanju, inače redovno rade. Takođe, uoči Vidovdana u Srbiji je običaj da se baš na ovaj dan ne jedu trešnje.

Knez Lazar dočekao je na Vidovdan pre šest vekova, 14/28. juna 1389. na Kosovu tursku silu pod carem Muratom, koji je u boj poveo i svoja dva sina, Jakuba i Bajazita. Jedan francuski savremenik ovog događaja zabeležio je 1389. da je na obe strane bilo po 20.000. vojnika.

Pročitajte još: Mladiću nisu dali da uđe u kafić zbog FRIZURE: Pogledajte kako IZGLEDA (VIDEO)

Turski izvori smatraju da ih je bilo deset puta više. Iako je događaj uzbunio duhove širom Evrope, nikada se neće znati šta se stvarno odigralo na Kosovu toga dana. Iz okršaja obe vojske izašle su potpuno iscrpljene i bez vojskovođa, jer su oba vladara, i knez Lazar i car Murat ubijeni tokom ili odmah posle bitke.
 
Odjek događaja na Kosovu bio je najpre pogrešno protumačen kao hrišćanska pobeda, a potom, opet pogrešno, kao poraz hrišćanskog oružja. Savremenici su na sve strane Evrope dočekali vest o kosovskoj bitki sa velikim interesovanjem.
 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas