· · Коментари: 0
БОЖИЋНИ ПОСТ

НАЈВЕЋИ ГРЕХ ТОКОМ ПОСТА: Да ли смеју да се гледају серије, а за кога важе блажа правила?

Отац Арсеније Арсенијевић, старешине Вазнесењске цркве у Београду, причао је пре две године у Јутарњем програму о правилима поста, којих се ваља присетити.

1638116174_shutterstock_1073904854.jpg
Фото: Shutterstock

Често можемо чути да за време поста не треба гледати серије, а отац Арсеније је додатно то појаснио, рекавши да је пост за душу и тело што и кондициони тренинг за спортисту.

Телесни пост је само делић приче

"Да ли само њих? Пост подразумева свеукупно уздржавање, телесни пост и исхрана су нам јасни, али оно што је кудикамо важније је да користимо телесни пост као одскочну даску. Као што спортиста има кондициони тренинг, без којег неће моћи да покаже вештину, тако и нас пост припрема. Духовни део одрицања, приближавање Богу уз дела, мора нас удаљити од свега што нас кочи на том путу. Желимо да наше мисли посветимо Богу. Ако будемо непрекидно у информацијама, не само у серијама, утакмицама или другим забавним садржајима, него и превелика информисаност човека оптерећује. Можда није лепо то рећи у информативном програму, али човек треба да се умири, да мисли сабере, да се бави молитвом, да чита духовне књиге, да иде на богослужење и причешће... Онда осећа како се живот мења", рекао је он.

Прочитајте још: ВИДЕЛА ИХ СВОЈИМ ОЧИМА: Бака Драгица открила на који начин је ДЕМОН УНИШТАВАО ДЕЦУ (ВИДЕО)

У почетку, кад крену да посте, људи су нервозни и гладни због мањка хране коју уносе у себе, на шта нису навикли, а отац Арсеније објашњава да је то нормално и да се дешава и ван поста.

Фото: Отац Арсеније/Принтскрин/Јутјуб/Храм

"Мало дајете и одговор, човеку се мења живот и када год се то дешава, осећа неки немир. Знају људи рецимо да оду на одмор, па 4-5 дана буду нервозни. Тек пред крај одмора се опусти, то су уобичајене ствари. У промени начина живота, тело се буни, ми желимо да будемо у инерцији а пост је нагло мења. Желимо да будемо бољи људи, да личимо на свога Творца а не на нечастивог. Да покажемо и остваримо оно лепо у себи, и против тога се јавља отпор", рекао је он.

Ко сме да ублажи правила поста или да га се не придржава?

"То је индивидуално, у правилима поста приметићемо једну другачију ствар у односу на, рецимо, неки програм учења који почиње од најлакшег. Правила поста су најстрожа, а не најлакша, и онда се ублажавају. Али морају да покажу колико неко може дати труда, неко ко се стриктно придржава поста, свештеници... То не значи да смо сви у обавези да тако постимо, није свако у могућности. Ту су труднице, болесници или неко ко је у великом физичком напору. Не може пост да буде исти за некога ко је на њиви или грађевини, и некога ко седи у канцеларији, недопустиво је да се то изједначи, човек који је у већем напору ће се разболети", рекао је он.

Које су највеће грешке при посту?

"Многих грешака буде, али да истакнемо ту самодовољност, када неко мисли да је испунио једну ствар и да је то сада довољно. Телесни пост није једина сврха, неко може неприметно да упадне у гордост, сујету, да мисли да је нешто велики у односу на другог. Пост мора довести до дубине смирења, баш кроз те нервозе схватамо да не можемо да учинимо ни најмању ствар. Ту схватамо да нисмо толико добри колико мислимо, е у томе је суштина. На тај начин добијам љубав и разумевање према другима, а не себе да убедим да сам најбољи и да наређујем около, јер сам 'показао' како нешто могу", рекао је он.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.