Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научница открила ТАЈНЕ које могу помоћи да живите дуже од 100 година

Погледајте шта је најважнији фактор за дуг и срећан живот

1672396802_Foto-Shutterstock-Printscreen-Twitter-ValaAfshar.jpg
Фото: Схуттерстоцк, Принтсцреен/Тwиттер - ВалаАфсхар
Oglas

Психолошкиња Сузан Пинкер се између осталог у својој ТЕД Талк презентацији дотакла теме дуговечности. Она је навела социјалне и здравствене факторе који су кључни за виталан и дуг живот.

- Шта је потребно да бисте живели 100 и више година? Одговор на ово питање није оно што бисте очекивали.

Џулијан Холт Ланстед, научница на Бригам Јанг Универзитету, урадила је истраживање са 10.000 средовечних људи. Анализирала је сваки аспект њиховог живота - начин исхране, физичка активност, финансијски статус, колико често одлазе код лекара, да ли су пушачи итд. Џулијан је заједно са колегама пратила испитанике седам година како би установила ко је од њих преживео у зависности од начина живота и ко је у међувремену преминуо. Тим са Бригам Јанг Универзитета занимало је шта је испитаницима продужило живот, рекла је Сузан Пинкер.

 

На дну листе разлога који потенцијално скрате животни век су - квалитет ваздуха, хипертензија и вишак килограма. Иако се већ деценијама дебатује о вишку килограма, како истраживање указује - овај проблем није разлог за краћи животни век.

Прочитајте још: ПОЗНАТИ КОЈИ СУ НАС НАПУСТИЛИ У 2022: За њима ће остати њихова дела, као и печат који су оставили у свету (ФОТО)

На средини листе који утичу на дуговечности су - физичка активност, вакцинација против грипа и остављање алкохола.

На врху листе као три најважнија разлога који утичу на дуговечност су - одрицање никотина, блиски односи (пријатељи, емотивни партнери). Када су блиски односи у питању, научници су их дефинисали као подршку у случају позајмице, одласка као лекара и у важним животним тренуцима.

Прво место, као најважнији фактор дуговечности је друштвена интеграција. Сузан Пинкер признаје да ју је изненадио овај резултат истраживања, односно колико је за дуговечан живот важна интеракција са људима и богат друштвени живот.

"Са колико људи разговарате? Ово се односи и на дубље и површније односе. Када говоримо о друштвеној интеграцији не мисли се само на јаке и емотивне везе, већ и на свакодневицу и на необавезне разговоре које водите са продавцима у радњи. Друштвене интеракције су најважнији фактор за дуг и квалитетан живот", закључила је Сузан Пинкер.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas