Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Две особине су заједничке људима који су доживели СТО И ВИШЕ ГОДИНА: Троје најстаријих људи открило ТАЈНУ ДУГОВЕЧНОСТИ

У свету постоји око 300 до 450 људи који имају 110 или више година

1692956599_shutterstock_623697488.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Хектор Гарсија и Франческо Миралес су стручњаци за дуговечности, а заједно су проучавали најдуговечније људе на свету док су радили на књизи "Икигаи: Тхе Јапанесе Сецрет то а Лонг анд Хаппy Лифе". Током свог истраживања сазнали су да у свету постоји око 300 до 450 људи који имају 110 или више година. Они се често називају суперстогодишњавима.

- Они нису суперхероији, али можемо да их посматрамо и на тај начин јер су на овој планети провели много више времена него што је просечни животни век. Здрав и сврсисходан живот може да нам помогне да се придружимо њиховим редовима - кажу ови аутори за ЦНБЦ.

Две особине заједничке свим суперстогодишњацима

Иначе, Миралес и Гарсија су се у књизи позвали на једно истраживање из 2012. године које је утврдили да људи који имају близу или више од 100 година махом имају сличне особине личности и да је управо у њима кључ дуговечности.

Истраживање је спроведено на Универзитету Yесхива на око 250 стогодишњака и ово су две особине које су изгледа заједничке свим времешним људима: позитиван став, односно давање приоритета миру, срећи и оптимизму, те висок степен емоционалне свести, односно отвореност и прихватање својих емоција и способност да околини пренесу како се осећају.

Три једноставна, а моћна цитата из уста ових времешних бака и дека

Гарсија и Миралес поделили су и неколико цитата који су им неки од суперстогодишњака дали током интервјуа, а који између осталог воде до дугог и срећног живота.

1. Све је у реду

Жан Калмен је живела 122 године, стрекавши својевремено титулу најстарије особе на свету. Она је рођена на југу Француске 1875. године и живела је без стреса и то као богата жена. Она је возила бицикл до 100. године, а живела је сама до 110. године. По сопственом признању, није радила ништа осим што је бринула о себи, путовала Француском и имала друштвене активности.

Пре смрти демографу Жан-Мари Робину оставила је сведочанство о свом животу и ономе што ју је довело до такве дуговечности, а он тврди да је једна од њених највећих тајни био добар смисао за хумор.

"Лоше видим, лоше чујем и осећам се лоше, али све је у реду", рекла је у интервјуу за њен 120. рођендан.

2. Нека вам ум и тело буду заузети и бићете у животу дуго времена

Волтер Брунинг рођен је у Минестои 1896. године, а поживео је 114 година, стекавши титулу другог најстаријег човека у Америци. Није се пензионисао све док није напунио 83 године, а чак и тада је видео вредност у томе да се креће и учи нешто ново сваки дан!

"Ваш ум и тело. Обоје морају да буду заузети и бићете овде дуго времена", рекао је на свој 112. рођендан, а у тим годинама и даље је вежбао сваки дан!

3. Још увек радим неке ствари које сам радила док сам била у школи

Марија Каповиља, рођена у Еквадору 1889. године, била је најстарија позната особа до тренутка своје смрти 2006. године, према Гинисивој књизи рекорда. Доживела је 116 година, а умрла је само месец дана пре 117. рођендана. Марија је имала троје деце, 12 унучића и 20 праунучића.

На питање чему приписује своју дуговечност рекла је да није јела месо никада у животу и да је често плесала.

"Волим валцер и још увек могу да га плешем. Такође и даље се бавим занатом, још увек радим неке ствари које сам радила док сам ишла у школу", рекла је она током једног од последњих интервјуа.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas