Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ: Начин на који користите ТАСТАТУРУ може открити да ли сте под стресом

Начин рада на тастатури може показати да ли сте под стресом

1681298218_stres.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Начин на који људи куцају на тастатури и користе компјутерски миш може да буде бољи индикатор стреса од мерења откуцаја срца, саопштили су швајцарски истраживачи.

"Начин на који куцамо на тастатури и померамо миш изгледа да је бољи индикатор нашег нивоа стреса од нашег откуцаја срца у радном окружењу", рекла је математичарка и ауторка студије Мара Нажлен (Нагелин).

Истраживачи са Швајцарског института за технологију у Цириху (ЕТХЗ) су посматрали 90 учесника у лабораторији који обављају реалне канцеларијске задатке, као што су заказивање састанака или снимање и анализе података.

Научници су посматрали понашање учесника како рукују мишем и куцају, као и њихов број откуцаја срца, и редовно их питали колико су под стресом. Док је неким учесницима било дозвољено да раде неометано, половину групе су више пута прекидале поруке на чету или су позвани да учествују на неком састанку.

Истраживачи су установили да људи под стресом куцају и померају миш другачије од опуштених људи. Људи под стресом чешц́е и мање прецизно померају миш, рекла је ауторка студије.

Истраживачи су такође открили да људи који се осец́ају под стресом у канцеларији праве више грешака при куцању и имају тенденцију да пишу нагло и брзо, са много кратких пауза. Опуштени људи, с друге стране, праве мање пауза, али су оне дуже, када пишу на својим рачунарима.

Веза између стреса и употребе тастатуре и миша може се објаснити такозваном теоријом неуромоторне способности.

"Повец́ан ниво стреса негативно утиче на способност нашег мозга да обрађује информације. Такође утиче на наше моторичке способности", објаснила је психолог и коауторка Јасмин Кер (Јасмине Керр).

Истраживачи сматрају да постоји хитна потреба да се пронађу поуздани начини за откривање повец́аног стреса, истичуц́и да сваки трец́и запослени у Швајцарској пати од стреса на послу.

"Они који су погођени често не схватају да се њихови физички и ментални ресурси смањују све док не буде прекасно", наводи се у студији.

Научници су додали да желе да помогну радницима да брзо идентификују стрес, а не да креирају алат за надзор њиховог рада.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas