Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Омиљена боја може открити пуно о нашим навикама и понашању: Психолози објашњавају какав утисак одају различити тонови

Свака боја, свесно или подсвесно, симболише и асоцира на нешто

1690965108_shutterstock_1770422480.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свако од нас има омиљену боју, неки чак и више њих не размишљајући много о томе. Међутим, како истичу психолози одабир одређене боје говори о нама много више него што ми то и претпостављамо. Избор боје може објаснити људску личност слој по слој, јер свака нијанса изражава различите особине и има своје конотације. Ако особа воли одређену боју она ће се одразити на њено расположење, навике и понашање, пише амрички потрал Њуз.

Шта симболише која боја?

Како објашњавају психолози, истраживања су показала да људски мозак другачије реагује када је изложен различитим бојама. Неке позитивно утичу на наше нерве, док друге иритирају. Због тога стручњаци за боје доживљавају нијансе као енергију и уверени су да боје које ценимо откривају много о нашој менталној, физичкој и емоционалној личности.

Бела

На врху листе је боја мира, савршенства, разума, духовности и чистоте. Верује се да поседује божанску моћ да равномерно одражава друге нијансе. Означава доброту, софистицираност, чистоћу, невиност... Особе којима је бела боја омиљена су разумни, храбри, независни, организовани и самопоуздани. Сналажљиви и нежни људи који воле белу боју уживају у уравнотеженом и сврсисходном животу.

Златна

Ова примамљива, запањујућа, заслепљујућа и весело узбудљива боја означава луксуз, богатство и статус. Љубитељи злата су шампиони, бистри, успешни, самоуверени, харизматични и добродушни по природи. Људи их најчешће описују као живописне, емпатичне и егоцентричне, златне особе се не ослањају на друге. Својим знањем и оштроумношћу пуштају друге да заблистају у њиховом присуству.

Црвена

Најинтензивнија, најживља и најснажнија боја која увек привлачи пажњу. Она носи симболику снаге, енергије, страсти, топлине, храбрости и импулсивности. Црвена симболично представља страст и буди емоције. Људи којима је ово омиљена боја су увек спремни на акцију, одлучни, емоционално интензивни, страствени, захтевни, агресивни, отворени и жељни. Они живе по сопственим правилима и да прате своје емоције. 

Љубичаста

Хладна боја која симболише духовност, просперитет, аутентичност, визију и задовољство. Љубитељи љубичице су угледни, духовити, филантропски настројени, достојанствени, неконвенционални и дубоки. Имају огромну жељу да изгледају јединствено и ексклузивно у свим ситуацијама. Особе којима је ово омиљена боја цене емоционалну сигурност и менталну стабилност.

Жута

Боја јарког сунца је једна од најјачих и најузбудљивијих боја која показује потенцијал за побољшање менталних способности. Жута означава емоционалну сигурност, моћ, оптимизам, радост, живахност и креативност. За људе који воле ову боју кажу да су прецизни, интелигентни, инспиративни, интуитивни, доследни... Жута поседује природну способност да изрази своју индивидуалност на импресивно позитиван начин.

Пинк

Омиљена боја већине девојака је хладна и мека по природи. Пинк је боја  наклоности, учтивости, осећајности а овакве особе су љубазне по природи. Пинк је симбол романтике и женственост, па је воле шармантне, нежне особе  пуне љубави и меког срца. Све што им је потребно у животу је прихватање, топлина, безусловна наклоност, топао дом и заштита.

Црна

Црна је тамна, смела, престижна и мистериозна боја повезује се са смрћу и страхом. Има способност да привлачи и апсорбује све друге боје. Сматра се симболом туге, дубине, формалности, елеганције и мистерије. Особе којима је ово омиљена боја су загонетне, својеглаве и не отварају се лако. По природи су достојанствени, импресивни, ауторитативни, уметнички и пуни самопоуздања. 

Плава

Омиљена боја већине људи на свету је заправо боја неба и бистре воде. Плава представља интелект, ефикасност, комуникацију, хладнокрвност, поверење и спокој. Ако је ово и ваша омиљена боја онда сте проницљиви, искрени, стабилани и ентузијасти по пшрироди. Овакви људи су ментално јаки, породица им је на првом месту, поштују пријатеље и традицију. Поседују снажну жељу да буду цењени због свог снажног карактера, верности и мудрости. Плава се бави душевним миром и емоционалном равнотежом, па присуство плаве у окружењу може значајно помоћи менталном здрављу. 

Наранџаста

Топла и живахна боја истинског задовољства, забаве, смелости и енергије, наранџаста представља младост, снагу, неустрашивост, луксуз, физичку удобност, радозналост и узбуђење. Други људи их често виде као незреле и немарне, али све у свему, они су врли и отмени. Друштвени су и воле забаву. Кад се осећају лоше или немају енергију требало би се окруже наранџастим или црвеним детаљима који ће им помоћи да подигну енергију. 

Браон

Боја земље означава поузданост, свечаност, сталоженост и подршку. Особе које воле ову боју су поуздани, симпатични и природно издржљиви. Често им недостаје смисао за хумор и вероватно ће бити нефлексибилни и чврсти, а од својих ставова не одступају никад.

Сива

Сива је нијанса емоционалне праведности нема директна психолошка својства, а особе које воле ову боју су достојанствене, кооперативне, практичне, конзервативне и мирне, спремни на компромис. Љубитељи сиве боје се доживљавају као скромни, кооперативни, поуздани и вредни.

Сребрна

Мирна и умирујућа боја небеске месечине указује на визију, прецизност, осетљивост, хармонију и духовност. Особе које воле ову боју су веома интуитивне, префињене, самоуверене, уметнички настројени и маштовити, али и врло непредвидиви по природи. Неки од њих више воле да живе у свом свету маште, далеко од стварности.

Зелена

Хладна боја која показује савршенство природе, освежавајућа је и љупка. Симболизује хармонију, плодност, нове почетке, свежину и равнотежу, али и раст, здравље, животну средину, наду, љубав, просперитет, енергију...Ако волите ову боју ви сте истинољубиви, нежни, искрени, некад хладни, елегантни и угледни. Овакви људи теже да живе сигурним и уравнотеженим животом. Они су поуздани, искрени и вредни пријатељи. Зелена боја поседује природну способност да ублажи притисак на нерве и освежи ум за кратко време.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas