Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Особине ЕМОТИВНО ИНТЕЛИГЕНТНИХ људи: Да ли их препознајете код себе?

Емотивна интелигенција вам може много помоћи током живота

1686939336_osobine.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Емоционална интелигенција значајно утиче на квалитет односа, али и на наше лично емоционално стање, доживљавање и тумачење емоција. Она није дар или скривени таленат, већ се на емоционалној интелигенцији ради још од детињства и целог живота је важно да се развијамо и усавршавамо на том пољу.

Особе са високом емоционалном интелигенцијом поседују одређене особине које их издвајају од других. Откривамо вам 5 најдоминантнијих - да ли их препознајете код себе?

1. Емпатија: Разумевање и повезивање са другима

Да ли сте неко ко често позива пријатеље у кризи? Да ли сте нежно раме на које се можете ослонити? Или сте особа пред којом је другима пријатно да се отворе? Ако јесте, то је јасан знак да имате велику дозу емпатије, да разумете емоције других људи, да се лако са њима повезујете и сасосећате.

Ево које су карактеристике емпатичних људи:

Имају способност да се ставе у туђе ципеле
Они могу да замисле како се други људи могу осећати у датој ситуацији
Они могу да деле емоције са људима око себе

Ваша способност да се повежете са другима на емоционалном нивоу може да подстакне снажне и значајне односе изграђене на поверењу, поштовању и љубави.

2. Активно слушање - особе са развијеном емоционалном интелигенцијом знају да саслушају

Активно слушање је још једна од најважнијих компоненти емоционалне интелигенције. Сви волимо да нас слушају, посебно када се осећамо лоше и очајнички тражимо неку врсту уверавања и емпатије. Сетите се времена када сте са неким делили своје срце и душу, а он је усред разговора подигао телефон. Осећали сте се лоше, зар не?

Ако сте природно у стању да своју пажњу посветите другима и спремни сте да саслушате шта особа прекопута вас има да каже, онда вероватно радите са високом емоционалном интелигенцијом. Имате истинску радозналост о искуствима других и волите да постављате промишљена питања.

3. Самосвест: Препознавање и управљање својим емоцијама

Постоје ситуације које нас лако могу "извести из такта", али емоционална интелигенција се показује у начину на који реагујемо. Уместо да пребацујете осећај кривице, љутите се и реагујете бесно, боље је да застанете и размислите како ћете да поступите, као и о томе како се осећате, зашто се тако осећате и да ли можете нешто да промените. Самосвест је буквално кључ за способност да препознате и регулишете своје емоције. Уместо да из ваших очију избија "црвени ласер" или се повлачите у страну и ћутите као нерасположени тинејџер, са развијеном емоционалном интелигенцијом можете да се суочавате са изазовним ситуацијама са смиреношћу.

4. Прилагодљивост: Флексибилност у руковању различитим ситуацијама

Да ли осећате да можете да се носите са тим ако се планови промене или ваше окружење промени? Људи који могу са лакоћом да се носе са неочекиваним променама и остану мирни под притиском генерално се сматрају високо емоционалном интелигентним. То је нешто што емоционално интелигентни људи разумеју. Они знају да могу или да пронађу нови начин да нешто ураде, или да поштују чињеницу да не могу да промене одређени исход и да се само помире са тим.

5. Решавање конфликата: Кда знате да одиграте паметно

Емоционално интелигентни људи имају способност да узму у обзир перспективе других и радије теже мирном решењу него да буду крунисани краљем борбе. Потпуно добијају вредност у одржавању позитивних односа и спремни су да воде тешке разговоре како би отворено и конструктивно решили несугласице - чак и ако су ти разговори непријатни. Они се труде да смире ситуацију и смање напетост, а хармонија и равнотежа су им изузетно важни. Ако сте ви неко ко у конфликту прво размисли па тек онда каже и трудите се да пронађете компромис, онда имате развијену емоционалну интелигенцију.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas