Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
наука

Откривена је МИСТЕРИОЗНА животињска врста на дубини од 3900 метара (ВИДЕО)

Истраживачи Националне управе за океане и атмосферу су први пут у историји идентификовали нову врсту реброноша (ктенофора) користећи само снимке високе резолуције са дрона који је заронио у дубоке воде.

1606808569_bubbles-230014_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Желатинозног морског бескичмењака или „дубоко-морску грудвицу“ Дуобрацхиум спарксае спазио је уређај на даљинско управљање 2015. године код обала Порторика на дубини од 3.900 метара.

Дрон који је заронио до морског дна сачинио је несвакидашње снимке чудног створења налик грудвицама, чија је дужина мања од милиметра.

Иако су снимци настали 2015. године, научници су желели да буду апсолутно сигурни пре него што су обелоданили да је откривена нова врста и одвојили су време мукотрпно прегледавајући снимке подводне експедиције.

Нађена код обала Порторика на дубини од 3.900 метара

Класификација нових врста обично захтева опсежна лабораторијска испитивања, што је изузетно тешко код ових врста јер оне не могу дуго да опстану ван свог природнох станишта - дубоке воде.

Прочитајте још: Мапа млечног пута је ажурирана: Где је сада ЦРНА РУПА у односу на Земљу?

- Немамо исте микроскопе као у лабораторији, али видео снимак може да нам да довољно информација да бисмо детаљно разумели морфологију, попут локације њихових репродуктивних органа и других аспеката - објаснио је морски биолог, Ален Колинс.

Дуобрацхиум спарксае  има тело налик балону из којег се пружају два дугачка пипка која су, у најмање једном случају, примећена како одржавају животињу близу морког дна, што може олакшати храњење.

- Креће се попут балона са топлим ваздухом који је прикачен за морско дно, одржавајући одређену надморску висину изнад њега. Да ли је причвршћен за морско дно, нисмо сигурни. Нисмо приметили директну повезаност, али изгледа да организам додирује морско дно - каже океанограф Мајк Форд.

Прочитајте још: Шта нам говоре СИМБОЛИ најчешћих привезака које волимо да носимо

Познато је између 100 и 150 врста реброноша, а упркос својој необичној сличности, нису повезани са медузама, иако су месождери - хране се малим чланконошцима и ларвама које се налазе у дубини, преноси РТ.

С обзиром на екстремне услове у којема живи ова врста, истраживачи нису сигурни када би следећи пут могли да угледају овог изванредног створа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas