Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Ово је 10 СИМБОЛА ВАСКРСА који се сутра морају наћи у сваком породичном дому

Васкрс је један од највећих празника у Срба

1650545586_easter-breakfast-g64c6f883e_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Васкрс је један од навећих празника у православних верника, али и најрадонији прзаник за децу која су посебно окупирана фарбањем јаја, ускршњим мотивима зечева и пилића и свом радости која долази са овим празником. Са друге стране, старији укућани, домаћин и домаћица често се налазе у дилеми да ли су испоштовали све народне обичаје и да ли се на трпези налази све оно што симоблизује Васкрс.

Доносимо вам списак са 10 симбола Ускрса, који се према хришћанским веровањима морају наћи у свакој породичној кући на овај велики празник.

Мед

Мед симболизује апостоле. Сви они као пчеле Христове разносили су мед Јеванђеља по разним крајевима страдајући ради љубави Христове и сви се преселише у вечно царство.

Прочитајте још: Да ли можете да ПРОЧИТАТЕ текст са слике? Тестирајте моћ опажања

Јагње

Зашто се припремају јела од јагњећег меса? Јагње симболише самог Господа, рођеног у стаји међу јагањцима, гоњеног од људи вучје ћуди. Он је жртвено јагње које је трпељиво поднело муке и смрт, и победоносно јагње које је Божје, на престолу небеском. Кроз многа столећа прозрео је видовити пророк Исаија страшну жртву на Голготи. Он је видео из даљине Господа Исуса, вођеног на клање као што се јагње води, јер оно се исто понаша као да иде на пашу: без одбране, без узнемирености, без злобе. „Гле, јагње Божје!, – рекао је св. Јован Претеча. Овце пак означавају верне следбенике Христове.

Прочитајте још: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Говеђе месо

Човек, лав, во и орао четири су симболичне животиње које су у визијама видели пророк Језекил и св. апостол Јован Богослов, како стоје пред престолом Свевишњега. Во је била жртвена животиња, која се приносила за покајање грехова и због правде. На свечаном ускршњем ручку нема јела од свињског меса, зато што су у хришанству свиња и пас симбол упорних неверника, тврдих и окорелих. „Не дајте светиње псима, нити мећите бисера својега пред свиње!”

Хлеб

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

На столу хлеб, со, вино и риба. Све намирнице које служе за припрему празничних специјалитета имају дубоку симболику. Хлеб симболише самог Господа Исуса: „Ја сам хлеб живота”.  Тако је рекао Господ Исус гладноме људском роду. „И реч се та обистинила кроз векове на безбројним следбеницима Христовим, који Господа примише као храну душе своје. Хранимо, душу (ум, срце) своју Христом, да би душа наша била жива и здрава”.

Фарбана јаја

Фарбана јаја јесу симбол Ускрса, мада су прехршћански обичај. Овај симбол пролећног буђења извора живота постоји и у јеврејској религији. Јаја бојена и кувана у луковини, хаминада, обавезна су на трпези у дане у којима се празнује Пасха.

Шарена ускршња јаја традиционално се поклањају на празик и у дане који следе иза Ускрса. У прошлости су младићи и девојке даровали једно другом шерено јаје као знак љубави или наклоности. Ускршња шарена јаја била су симбол измирења. Тако су особе дарујући једни друге јајима прећутно тражиле опроштај или су га давале. Према веровањима, бојено ускршње јаје требало би да нас заштити од злих сила. Због тога се љуска од тих јаја млела и бацала на поља, оранице и стављала у стаје.

Квасац

Квасац је симбол небеског царства „јер од малог грумена квасца, сво тесто ускисне”.

Прочитајте још: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Со

Со указује на правог хришћанина, који и друге усмерава ка добром. Душа усољена науком Христовом не подлеже кварећи се, а уз то помаже и ближњима да се одрже и не покваре. „Ви сте со земљи”, рекао је Господ. Ово не важи само за апостоле и клирике, него за све хришћане уопште. Со означава и небеску благодат. 

Вино

Претварање воде у вино симболише чудесно претварање земнога човека у небескога. Чокот је симбол Христа, а лоза симбол следбеника Христових. „Ја сам чокот, ви сте лозе”, рекао је Господ ученицима. Чокот је делом видљив, а делом скривен.

Прочитајте још: Мењање ових дневних навика је спас за крвне судове: Лекар специјалиста упозорава

Суво воће

Грожђе, смокве, чичак и трње су симболи добрих и злих људи.

Риба

Риба је симбол свих људи. Ловљење рибе означава ловљење душа људских за царство Божје. „И учинићу вас ловцима људскијем”, обећао је Господ ученицима својим, ловцима рибе. Мрежа у коју се ухвате рибе и добре и лоше, па се после преберу, такође је симбол царства небеског.

Конзумација рибе је дозвољена током хришћанског поста, а основни принципи православног хришћаанског поста идентични су чувеној дијети против атеросклерозе, коју препоручује савремена медицина већине земаља Запада.

БОНУС ВИДЕО:

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas