Осмислити јеловник за Ускрс није ни мало лак посао за било коју домаћицу, па вам доносимо неколико предлога за једноставну припрему ручка од меса који се готово сам спрема. Додајте само млади лук, свежу зелену салату, ротквице и сви ће бити одушевљени.
1. Јагњеће печење
Ако постоји јело које неизоставно краси ускршњи сто у многим домаћинствима — то је управо јагњеће печење.
Сочно, мирисно и послужено са кромпиром, ово јело обједињује традицију, топлину дома и врхунски укус у једном плеху па је идеално за Ускрс.
Припремите се за рецепт који не захтева кулинарску диплому, али оставља утисак као да сте га спремали с професионалним тимом кувара. Кључ је у ароматичној маринади и лаганом, стрпљивом печењу.
Састојци:
- 1,6 кг јагњеће буткице с костима
- 50 мл маслиновог уља + мало за преливање
- 3 гранчице оригана (листићи, крупно исецкани)
- 4 гранчице рузмарина (листови са 2 гранчице, крупно исецкани)
- кора 1 лимуна
- 1 главица белог лука (ченови благо згњечени)
- 1 свежа црвена љута паприка (пробушена виљушком)
- 1 кг кромпира (исечених на дебље кришке)
- 250 мл белог вина
- 250 мл бистре пилеће супе
- со, бибер по укусу
Припрема:
Корак 1: Маринирање
Извадите јагњетину из фрижидера најмање сат времена пре печења како би достигло собну температуру. Оштрим ножем направите мале резове по површини меса. У мањој чинији помешајте маслиново уље, оригано, сецкани рузмарин и лимунову кору. Том мешавином добро натрљајте месо, водећи рачуна да уђе и у сваки рез. Оставите са стране.
Корак 2: Печење
Загрејте рерну на 200°Ц (180°Ц с вентилатором). У великом плеху помешајте кромпир, преостали рузмарин, бели лук и љуту паприку. Прелијте са мало маслиновог уља, посолите и побиберите. Промешајте и преко поврћа положите јагњеће месо.
Пеците 45 минута док месо не почне да добија златну боју, а затим прелијте белим вином и пилећом супом. Вратите у рерну и пеците још:
30 минута за слабо печено месо (око 55°Ц унутрашње температуре)
35–40 минута за средње (60°Ц)
45 минута за потпуно печено (70°Ц)
Корак 3: Одмарање и завршница
Извадите месо и оставите га да "одмори" покривено до 30 минута. Смањите температуру рерне на 160°Ц (140°Ц с вентилатором), покријте поврће фолијом и вратите га у рерну да се додатно издинста у соковима од печења.
2. Свињска плећка печена у рерни
Представља традиционални специјалитет у многим крајевима наше земље а свакако и јело богате празничне трпезе. Свака домаћица или домаћин имају неку своју малу тајну за спремање најукуснијег печења.
А ако до сада нисте пробали, позивамо Вас да уз овакав начин припреме пробате свињску плећку печену у рерни јер верујемо да ћете, баш као и ми да добијете мекано месо које се топи у устима, а тражићете и парче више.
Састојци:
- 1кг свињске плећке
- 50г димљене сланине
- 1 кашика сенфа
- ½ кашичице соли
- ½ кашичице бибера
- ½ кашичице димљене млевене паприке
- ½ кашичице биљног зачина
- 2-3 кашике уља
- 3 већа бела кромпира
Припрема:
Плећку оштрим ножем засећи на више места па у сваки отвор ставити комадић сланине. Прстом проширити отвор да се лакше стави сланина. Премазати месо сенфом па посути мешавином зачина са ое стране. Положити плећку у суд у коме ће се пећи па оставити фрижидер да одстоји 1-2 сата.
После тог времена прелити месо уљем, а са стране сипати чашу воде. Поређати комаде кромпира око меса. Попрскати га уљем и посолити. Покрити пек папиром (поквасити папир да се лакше савије) или алу фолијом па пећи у рерни на 180’Ц сат времена.
После тог времена потребно је скинути папир и окренути месо на другу страну и пећи без папира. Можете појачати температуру на 200-210’Ц.
Када порумени окренути месо на другу страну да и она порумени.
Печено прохладити па исећи на шните и послужити са кромпиром. Прелити и месо и кромпир сафтом у ком су се пекли. Поред кромпира можете додати и шаргарепу и пећи у рерни.
Када је будете сервирали по слободи можете је украсити и рузмарином.
Уз овако укусан оброк неизоставна је и салата, а са купус салатом не можете погрешити.
3. Пиле у рерни на кромпиру
Састојци:
-
Веће пиле
- кромпир 800г
- со
- зачин
- бибер
- љута паприка
- уље
Припрема:
Пилетина са кромпиром из рерне се припрема на следећи начин: пилеће батаке (или цело пиле или батаке са карабатацима зависи шта од пилетине волите) оперите и осушите кухињским убрусом затим их зачините са соли, бибером, љутом паприком по укусу.
Добро утрљајте зачине у пилетину и оставите да се кратко маринира дак припремите кромпир.
Кромпир ољуштите, оперите и исеците на крупније комаде, а затим га зачините са вегетом.
У дубљу тепсију или ватростану чинију наспите мало уља па ставите припремљен кромпир и преко њега сложите зачињену пилетину, затим наспите 2дл хладне воде и тепсију добро прекрите алу фолијом.
Припремљену пилетину са кромпиром ставите у рерну загрејану на 220 степени и пеците пилетину сат времена.
Кад се пилетина са кромпиром пекла у рерни сат времена извадите је пажљиво скините фолију (водите рачуна да се не опечете на врелу пару) и вратите пилетину у рерну коју сте појачали на 250 степени још 20 минута да се пече, после десет минута окрените пилетину и запеците је и са друге стране да добијете лепу хрскаву кожицу.
Готову пилетину са кромпиром послужите топлу са сезонском салатом.
4. Прасетина у рерни са хрскавом корицом
Сочно, хрскаво, "лепљиво" печење са хрскавом кором, од ког иде вода на уста, спрема се веома једноставно. Цака је само у температури за печење и добро одабраном парчету меса.
Припрема се на следећи начин: узмите леп комад младе прасетине око три килограма, можете узети бут, ребра, плећку, шта волите. Оперите прасеће месо и добро га осушите папирним убрусом.
Оштрим ножем засеците кожу у два смера само до масноће да добијете лепу шару, коцкице, на тај начин печење ће се лакше сећи и корица ће бити хрскава.
Припремљену прасетину добро посолите
Добро утрљајте со са свих страна и ставите припремљено месу у тепсују у коју сте насули мало масти или уља, тако да кожа буде окренута ка горе. Четкицом или руком премажите само кожу прасетине сирћетом, киселина из сирћета ће током печења покренути разградњу масноће и добићете дивно хрскаву кожицу, а сирће се неће осетити.
Пред крај печења, ако печење није довољно румено и хрскаво, кратко појачајте рерну само да се ухвати лепа корица.
Наспите у тепсију око прасетине 1-2 шоље хладне воде зависи колико вам је велика тепсија, течност треба да прекрије дно тепсије и ставите печење у рерну загрејану на 250 степени да се пече.
Чим сте убацили печење у рерну смањите температуру на 160 степени, тако да ће се првих 20 минута прасетина пећи на јакој ватри, а затим ће се постепено температура спустити и печење лагано пеците 5 сати.
Повремено проверавајте прасеће печење и ако је потребе подлите са још мало воде.
Пред крај печења ако печење није довољно румено и хрскаво кратко појачајте рерну само да се ухвати лепа корица. Готово прасеће печење оставите 30-60 минута да се одмори, а затим га исеците на парчад и послужите са салатом и прилогом по жељи.
5. Јунеће шницле из рерне
Састојци:
-
800 г јунетине
- 1 кашика сенфа
- 7 ченова белог лука
- 2 кашике соја соса
- 1 кашичица брашна
- биозачин
- 1 ловоров лист
- со, бибер
- уље
Припрема:
Шницле исеците на дебљину од 1 цм. Сваку шницлу посолите и побиберите и ставите у тигањ на врело уље да се кратко пропржи са обе стране (само неколико минута да се ухвати мала корица).
Након тога их извадите на тањир, а у уље у којем су се пржиле (и пустиле сок) долијте воду (око 7 дл), ставите велику кашику сенфа, на плошке исецкан бели лук, соја сос, мало биозачина, ловоров лист, опет мало бибера и кашичицу брашна размућену у мало хладне воде - она ће сосу дати малу густину.
У тепсију у којој ћете пећи шницле поређајте месо, прелијте га сосом, поклопите алу-фолијом и пеците сат времена у рерни загрејаној на 180 степени.
Јело послужити уз кромпир-пире и салату по жељи.
Пријатно!