Ускрс је празник живота, наде и окупљања, а ускршња трпеза је његово срце – место где се породица сабира, сећања се преплићу са мирисима детињства, а сваки залогај носи причу. И док се свако домаћинство труди да трпеза буде богата и лепа, постоје неки незаобилазни елементи које ни традиција ни време нису избрисали.
На Ускрс се у домовима православих верника након вишенедељног поста поставља мрсна трпеза
Црвено јаје – симбол васкрсења и живота
Прво јаје, обавезно црвено, фарба се на Велики четвртак и носи назив чуваркућа. Ставља се крај иконе и не једе се. Остала јаја могу бити шарена, украшена, али црвено јаје мора бити на столу – као знак наде и васкрсења.
Ускршња погача – домаћа и мирисна
Без ње, празник није потпун. Мекана, са семенкама, сусамом, украшена плетеницама, она симболизује заједништво и обиље. Неке домаћице унесу и јаје у средину погаче – знак живота у центру свега.
Печење – традиционално јагњеће или прасеће месо
Печење није само гастрономски ужитак, већ и дубока симболика: јагње као симбол Христове жртве. У неким крајевима припрема се и печење у црепуљи, са зачинима и поврћем, како су радиле наше баке.
Млади сир и кајмак – укуси пролећа
На столу су увек присутни благи, домаћи млечни производи. Њихова белина и свежина подсећају на нови почетак и чистоту душе.
Колачи – спој старог и новог
Поред обавезних ванилица, орахњаче и ружица, све чешће се праве и модерније посластице: мафини у облику јаја, торте у бојама пролећа. Али, најважнији састојак је увек – љубав. На ускршњој трпези не мора бити раскоши – али мора бити топлине. Јер оно што се не сме заборавити јесте дух заједништва. Ускрс нас подсећа да се срећа дели, да се живот слави и да је најлепше кад смо заједно, уз јаје које се разбије – и срце које се отвори.
БОНУС ВИДЕО