Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет знакова који указују да имате НИСКО САМОПОШТОВАЊЕ: Ово су 10 једноставних корака како да освестите свој потенцијал и способности

Ако имате ниско самопоштовање, постоји десет једноставних предлога који вам могу помоћи да вратите веру у себе

1677496062_shutterstock_409462321.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Самопоштовање је начин на који оцењујемо себе и значајно утиче на приватни и професионални живот, као и на ментално здравље особе. Многи људи пате од ниског самопоштовања - сумњају у себе, суочавају се са разним комплексима и страховима, што их спрећава да покажу своје потенцијале и живе живот који желе.

Ево којих 5 знакова показују да имате ниско самопоштовање:

Не можете да кажете "НЕ" - Када се од вас нешто тражи, изузетно вам је тешко да одбијете ову особу. Чак и ако уопште не желите да испуните захтев. Уместо да одбијете, прихватате оно што не желите, и тако идете против себе. Овај страх од одбијања сугерише да желите да будете добри за све, чак и насвоју и штету својих интереса. Постављате се као особа која је добра за све, осим за себе.

Завидиите људима - Завист је особина коју имају многи људи са ниским самопоштовањем. Човек углавном завиди другим људима на ономе што они имају, а он нема. У корену зависти је незадовољство собом. Стално поређење са другима може довести до зависти, а уместо тога је бољи избор да вежбате захвалност и рад на себи.

Страх од исказивања својих жеља - Ова лоша навика је повезана са тешкоћом да особи кажете "не". Најчешће се иза тога крије жеља да се удовољи свима, да се угоди и спремност да се жртвују сопствени интереси зарад других. Иначе, ово је један од знакова да особа преузима улогу "жртве".

Имате опсесивну жељу да смршате Или некако побољшати изглед - Када посматрате свој одраз у огледалу, често примећујете мане и недостатке. Стално код других примећујете добре ствари у изгледу, а себе изнова критикујете. Увек вам се чини да нисте достигли савршенство.

За све тражите мишљење и одобрење других људи - Тешко вам је да сами доносите одлуке и стално се са неким консултујете. То може бити мајка, партнер, пријатељица... Често се предомислите у зависности од њиховог савета. Овакво ваше понашање говори о неповерењу у себе. Верујете другој особи више него својој одлуци.

У животу се смењују ситуације које могу да утичу на наше самопоштовање. Али ако радимо на себи и на томе да га сачувамо, ретко шта може да нас поремети. Зато је важно да свакодневно развијате свест о својим добрим странама, врлинама, способностима. То не значи да запостављате ствари које би требало променити или искоренити, већ да се учите да развијате позитивнију слику о себи.

Ево неколико савета који ће вам помоћи да подигнете своје самопоштовање:

1. Никада се не упоређујте са другима - Сви људи се разликују једни од других и сваки има различите квалитете и способности. А ако се упоредите са неким другим, онда увек можете пронаћи потенцијалног супарника кога нећете моћи да надмашите. Упоређујте се само са собом и фокусирајте се искључиво на властити развој.

2. Никада не грдите себе - Говорећи негативно о себи и својим способностима, биће немогуће постићи било какве резултате. Боље је да прихватите себе такви какви јесте, јер то ће вас подстаћи да се мењате набоље.

3. Захвалите се на комплименту упућеном вама - Ако на комплимент одговорите фразом попут: "да, ништа посебно", онда психолошки поричете похвалу и већ у подсвести се концентришете на мисао да нисте вредни похвале. А ово у великој мери потцењује самопоштовање .

4. Појачајте своје самопоштовање разним афирмацијама - Ставите на највидље месо у дому позитивне мотивационе поруке попут: "Успећу"; "Заслужујем најбоље у животу"; "Волим и прихватам себе" и сл. У почетку може изгледати смешно, али временом ћете приметити да вас ове фразе уче да свакодневно мењате набоље став о себи.

5. Окупите позитивне људе око себе - Покушајте да изаберете у свом окружењу самопоуздане и позитивно људе који су у стању да вам пруже подршку у сваком тренутку. У негативном окружењу, посебно када је реч о токсичним људима, ваше самопоштовање може само бити додатно угрожено.

6. Напишите листу својих достигнућа - Листу можете започети најједноставнијим и на први поглед безначајним стварима. Немојте у почетку тражити грандиозна достигнућа у свом животу. Мали успех је такође успех. То могу бити ствари попут, почели сте да вежвбате сваког дана, завршили сте важан пројекат, ослободили сте се неке лоше навике, прочитали сте нову књигу... све због чега сте поносни на себе запишите на ову листу и читајте је редовно, посебно када почнете да сумњате у себе.

7. Запишите све своје позитивне квалитете - Пронађите најмање 15 позитивних квалитета у себи. и запишите их. Такође, ову листу је важно да редовно читате и обнављате.

8. Радите оно што волите - Прилично је тешко одржати позитивно расположење и високо самопоштовање када се особа бави послом који не воли. Ваше самопоштовање се може подићи само ако радите нешто што вам доноси задовољство, чини да се осећате потребним, па чак и вредним.

9. Останите верни себи - Живите свој живот без ослањања на мишљења других људи, без обзира ко су ти људи: рођаци, пријатељи или колеге са посла. Само самим доношењем одлука можете остати верни себи и подићи ниво самопоштовања.

10. Делујте, делујте и поново делујте - Седећи на једном месту, нећете ништа променити и нећете моћи да подигнете своје самопоштовање. У нечињењу због страха или неког другог разлога, особа почиње да пада у апатију, све више је заробљена у зони кофмора, што ће само по себи довести до пада самопоштовања. Направите у почетку мале кораке, ситне промене, а са сваком од њих приметићете побољшање и како се самопоштовање постепено враћа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas