· · Коментари: 0

ПРЕПОЗНАЈТЕ ЕНЕРГЕТСКОГ ВАПИРА НА ВРЕМЕ: Одају их ове реченице, а имају и тактику како манипулишу жртвама

Важно је да на време препознате особе које вам црпе енергију

1682516160_shutterstock_1207123849.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Допао вам се тај неки момак или вам се нови колега на послу чини врло шармантним и љубазним и мислите да је одлична сарадња на помолу? Ипак, можда би требало да застанете на тренутак. Дајте себи мало времена да процените да ли та харизма, која вас привлачи код дотичне особе, временом прераста у понашање које је супротно ведрини и подразумева нешто неприхватљиво, касније и неподношљиво. Наиме, веома је могуће да имате проблем са "енергетским вампиром", који, како време пролази, има снажан утицај на вас и може вам исцрпети енергију до минимума. Ако не и испод тога.

Према једном истраживању објављеном у часопису Психоаналитична психологија, природа тих типова људи је готово увек иста, пре свега сакривена иза веома љупког и пријатељског понашања, што вам може отежати да препознате о каквој је особи реч. Иако су такве особе често несвесне онога што чине, корен њиховог проблема лежи у њиховој борби са сопственим емоцијама и тешкоћама.

Како бисте сачували психолошко благостање ево како да их препознате у свом окружењу.

Увек сте ви криви

Психолог Марк Траверс за Форбс.цом истиче како манипулатори који вешто управљају туђим емоцијама имају тенденцију да убеде људе око себе да их сажаљевају. То најчешће раде како би стекли контролу над њима изазивајући саосећање код других или осећај кривице и то се најчешће препознаје по класичним реченицама попут "не знам чиме сам заслужио овај бес" или "не могу да верујем да сам уложио труд, а други су забрљали".

Један чланак објављен у часопису Личне и индивидуалне разлике сугерише да они појединци који имају ниско самопоштовање теже да им вредност потврђују други са стране, па су самим тим и лака мета за манипулаторе који код себе немају емпатију и окривљују друге за недостатак одговорности. У таквим ситуацијама неопходно је да вежбате саосећање и да се понашате љубазно и са разумевањем за туђе несавршености. Даље, потребно је да се окружите позитивним људима и онима који вам дају подршку, а не умањују вашу вредност. Такође, важно је да негативне мисли преформулишете у позитивније и да будете захвални на позитивним аспектима свог живота.

Инфериорни сте у односу на њих 

Пошто је овај тип по природи пун несигурности често имају црту неуротичне потребе да испољавају доминацију тако што постају критички настројени према другима. У жељи да развију код себе позитиван осећај, односно да тако доживе себе, они често поткопавају друг,е показује истраживање, а те особине су често присутне код нарциса. "Разуем да мораш да радиш, али ми треба твоја помоћ" или "Разумем да више волиш да остајеш код куће, али се понашаш престаро за своје године" су класичне реченице којима ће манипулатори пребацити пажњу на себе и своје захтеве.

Њихова критика вас може исцрпети, а иако у већини случајева нећете добити позитиван одговор, можете покушати тако што ћете им рећи да вам смета њихов тон у разговору или се захвалити на понуди или позиву, али да нисте заинтересовани. Најбоље од свега је избећи интеракције са онима који вас стално понижавају и дати пиоритет сопственим потребама.

Искоришћавају вас

Једна студија је показала да људи са високим нивоом анксиозности, емпатије и саосећања траже друштво оних који су доминантнији. Тачније, они се подвргавају испуњавању захтева других и због тога су лака мета за енергетске вампире. Ако желите да поставите јасне границе како бисте живели мирно и у благостању треба да будете јасни и конкретни. То значи да треба да схватите које је понашање по вама неприхватљиво и какве последице то носи. Многи људи у односима забораве на себе, па осећају кривицу ако ставе своје потребе као прироитет, што је погрешно. Постављање тих граница ће заштити ваше ментално и емоционално здравље.

Осим тога, требало би да се заузмете за себе, а то значи да је сасвим легитимно рећи "не" захтевима и позивима где се не осећате угодно и који нису у складу са вашим вредностима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ