Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

„Пролеће на моје раме слеће“: Ово је МИСТЕРИЈА настанка чувене песме „Ђурђевдан“

Мало је оних који знају да постоје две верзије о томе како је настала ова легендарна нумера

1683380599_Djurdjevdan.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Песма „Ђурђевдан“ оставила је дубок траг у народу и не постоји особа која је никада није чула. Међутим, мало је оних који знају да постоје две верзије о томе како је настала ова легендарна нумера.

Прва верзија каже да је песма „Ђурђевдан“ настала док су Срби из Сарајева за време Другог светског рата одвођени у логор Јасеновац, док је друга верзија повезана са Гораном Бреговићем.

Чувена песма „Ђурђевдан“ настала је у „возу смрти“, који је путовао из Сарајева за Јасеновац, сведочи професор Жарко Видовић, историчар уметности из Сарајева, који је био у злогласном концентрационом логору 1942. године.

Према његовим речима, на путу према казамату, 6. маја 1942., заточеници, у вагонима без хране и воде, почели су да падају у кризе због страха и неизвесности, пише Дневни аваз.

У општем хаосу, један од њих, за кога се тврди да је био члан сарајевске „Слоге“, из поноса и пркоса, први пут је запевао:

„Прољеће на моје раме слеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!“

Због ове песме, заробљеници су остали без ваздуха збијени једни уз друге јер су им затворили шибере на вагонима.

Од 3.000, колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло 2.000, а 200 је на крају рата преживело тортуру.

Међутим, друга верзија је потпуно другачија.

Чувени редитељ Емир Кустурица 1988. године снимао је филм „Дом за вешање“ који је у том времену изазвао велику пажњу јавности. За потребе филма ангажовао је Горана Бреговића који је тада био у јеку популарности, да му направи музику за филм. Овим пројектом први пут започиње њихова сарадња која ће се наставити наредних година, а легендарни музичар први пут ради музику за филм.

– Песма је прављена за филм Емира Кустурице „Дом за вешање“, а онда сам ја правио препев за плочу „Бијелог дугмета“, као једну малу љубавну песму, заправо као један мали омаж Ђорђу Балашевићу, који нажалост никад нисам написао на плочи – открио је једном приликом Бреговић и додао да је желео да ода почаст популарном кантаутору Ђолету Балашевићу стихом из његове песме „Прича о Васи Ладачком“ и стихом „Кад ја нисам с оном коју волим“.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas