Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Препоруке лекара који ће прославити 101. РОЂЕНДАН: Пет ствари које вам могу помоћи да живите СРЕЋНИЈЕ И ДУЖЕ

Лекар има неколико корисних савета за сваког

1682685306_shutterstock_415695742.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Амерички неуролог др Хауард Такер , признат је као „најстарији лекар на свету“. Рођен је 1922. године, а тада је у Сједињеним Државама просечан животни век мушкараца био 58 година. Међутим, преживео је прохибицију, Велику депресију, Други светски рат и дечију парализу, а потом и глобалну пандемију ЦОВИД-19.

Такер сматра да права тајна дуговечности лежи у једноставним стварима. Уз „добре гене“ и „мало среће“ која би вам заиста „могла дати предност“, др Такер има и друга правила којих се придржавао током свог живота.

1. Немојте бити незапослени у пензији

Како истиче др Такер, многи људи који се пензионишу и постану неактивни у свакодневном животу су под повећаним ризиком од когнитивног пада.

„Ако сте довољно срећни да имате каријеру коју волите и још увек можете да радите, размислите о одлагању пензионисања“, каже он.

Иначе, током пандемије и сам је лечио пацијенте 5-6 дана у недељи, а затим је прешао на обуку запослених до 3 дана у недељи.

"Кад не радим, уживам да проводим време са своје четворо деце и 10 унучади, такође пратим и спортове у Кливленду," додаје Такер.

2. Одржавајте форму и физичку активност

„Пливање, џогирање, планинарење и скијање до 80 године су ме одржали снажним и здравим“, објашњава господин Такер.

И ако више не скија и „није тако активан као што је био“, он трчи око 5 км брзим темпом на траци за трчање већину дана у недељи.

„Студије су показале да нешто тако једноставно попут 15-минутне шетње на свежем ваздуху може смањити ризик од преране смрти за скоро 25 одсто“, напомиње доктор.

3. Без цигара

„Зашто би неко желео да удахне било шта осим свежег ваздуха у своја плућа када је живот већ тако кратак?“ реторички је одговорио на тему пушења.

Присећа се да је присуствовао медицинским састанцима на којима су лекари са цигаретама у устима саветовали пацијенте да престану да пуше јер би то „смањило апетит и смирило нерве“.

„Данас знамо да пушење цигарета може довести до рака, можданог удара, болести периферних артерија, коронарне болести срца и других плућних и кардиоваскуларних болести“, каже неуролог.

4. "Не ограничавам се"

Умереност омогућава људима да живе пуним плућима, а такође спречава претеривање, што дугорочно може негативно да утиче на наше здравље, објашњава докторка.

„С времена на време ћу јести одрезак из Њујорк Стрипа и пити мартини, али не сваки дан“, рекао је.

Господин Такер је додао да је његова супруга одличан кувар и да помаже у одржавању здраве и разноврсне исхране. Дакле, једу салату уз сваки оброк, а уз то и доста зеленила попут броколија и прокеља.

„Права тајна дуговечности је да нема тајни. Живимо сваки дан као да је последњи и једном ће и бити, тако да морамо максимално искористити време које имамо“, напомиње доктор.

5. Немојте престати да учите и да се развијате

Доктор каже да је више од седам деценија био сведок еволуције медицине од лоботомије до најновијих компјутерских техника снимања. Говорећи о напретку, господин Такер додаје да преносећи своје знање другима, сам покушава да научи иновације.

„Заиста уживам да подучавам своје штићенике и студенте и много учим од њих“, напомиње доктор.

Његова 89-годишња супруга Сара је и даље психоаналитичар и психијатар са 65 година искуства.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas