Oglas
· · Komentari: 0

Preporuke lekara koji će proslaviti 101. ROĐENDAN: Pet stvari koje vam mogu pomoći da živite SREĆNIJE I DUŽE

Lekar ima nekoliko korisnih saveta za svakog

1682685306_shutterstock_415695742.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Američki neurolog dr Hauard Taker , priznat je kao „najstariji lekar na svetu“. Rođen je 1922. godine, a tada je u Sjedinjenim Državama prosečan životni vek muškaraca bio 58 godina. Međutim, preživeo je prohibiciju, Veliku depresiju, Drugi svetski rat i dečiju paralizu, a potom i globalnu pandemiju COVID-19.

Taker smatra da prava tajna dugovečnosti leži u jednostavnim stvarima. Uz „dobre gene“ i „malo sreće“ koja bi vam zaista „mogla dati prednost“, dr Taker ima i druga pravila kojih se pridržavao tokom svog života.

1. Nemojte biti nezaposleni u penziji

Kako ističe dr Taker, mnogi ljudi koji se penzionišu i postanu neaktivni u svakodnevnom životu su pod povećanim rizikom od kognitivnog pada.

„Ako ste dovoljno srećni da imate karijeru koju volite i još uvek možete da radite, razmislite o odlaganju penzionisanja“, kaže on.

Inače, tokom pandemije i sam je lečio pacijente 5-6 dana u nedelji, a zatim je prešao na obuku zaposlenih do 3 dana u nedelji.

"Kad ne radim, uživam da provodim vreme sa svoje četvoro dece i 10 unučadi, takođe pratim i sportove u Klivlendu," dodaje Taker.

2. Održavajte formu i fizičku aktivnost

„Plivanje, džogiranje, planinarenje i skijanje do 80 godine su me održali snažnim i zdravim“, objašnjava gospodin Taker.

I ako više ne skija i „nije tako aktivan kao što je bio“, on trči oko 5 km brzim tempom na traci za trčanje većinu dana u nedelji.

„Studije su pokazale da nešto tako jednostavno poput 15-minutne šetnje na svežem vazduhu može smanjiti rizik od prerane smrti za skoro 25 odsto“, napominje doktor.

3. Bez cigara

„Zašto bi neko želeo da udahne bilo šta osim svežeg vazduha u svoja pluća kada je život već tako kratak?“ retorički je odgovorio na temu pušenja.

Priseća se da je prisustvovao medicinskim sastancima na kojima su lekari sa cigaretama u ustima savetovali pacijente da prestanu da puše jer bi to „smanjilo apetit i smirilo nerve“.

„Danas znamo da pušenje cigareta može dovesti do raka, moždanog udara, bolesti perifernih arterija, koronarne bolesti srca i drugih plućnih i kardiovaskularnih bolesti“, kaže neurolog.

4. "Ne ograničavam se"

Umerenost omogućava ljudima da žive punim plućima, a takođe sprečava preterivanje, što dugoročno može negativno da utiče na naše zdravlje, objašnjava doktorka.

„S vremena na vreme ću jesti odrezak iz NJujork Stripa i piti martini, ali ne svaki dan“, rekao je.

Gospodin Taker je dodao da je njegova supruga odličan kuvar i da pomaže u održavanju zdrave i raznovrsne ishrane. Dakle, jedu salatu uz svaki obrok, a uz to i dosta zelenila poput brokolija i prokelja.

„Prava tajna dugovečnosti je da nema tajni. Živimo svaki dan kao da je poslednji i jednom će i biti, tako da moramo maksimalno iskoristiti vreme koje imamo“, napominje doktor.

5. Nemojte prestati da učite i da se razvijate

Doktor kaže da je više od sedam decenija bio svedok evolucije medicine od lobotomije do najnovijih kompjuterskih tehnika snimanja. Govoreći o napretku, gospodin Taker dodaje da prenoseći svoje znanje drugima, sam pokušava da nauči inovacije.

„Zaista uživam da podučavam svoje štićenike i studente i mnogo učim od njih“, napominje doktor.

NJegova 89-godišnja supruga Sara je i dalje psihoanalitičar i psihijatar sa 65 godina iskustva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas