Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам савета за паметно трошење новца: Бирајте више малих задовољстава

Сви смо сигурно више пута чули реченицу - "Новац не може купити срећу."

1668005398_profimedia-0736108384.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Истина је да новац није једина ствар која нас може усрећити, али је пођеднако истинито да нам је новац потребан. Познати психолог са Харварда Данијел Гилберт, аутор књиге "Спотицање о срећу", објашњава да нам новац пружа "прилику за срећу".

Како наводи, за њега је новац "прилика коју људи рутински расипају јер ствари за које мисле да ће их усрећити често то нису". У једном свом раду Гилберт истиче како трошити новац да бисмо били срећнији у пољу фианнсија и задовољнији са оним што имамо, а истовремено свесни да можемо да имамо и више.

Купујте искуства уместо ствари

У анкети која је обухватила преко 1.000 Американаца, 57% испитаника је рекло да су извукли већу срећу из искуствене куповине, попут путовања, концерта или другог животног догађаја, него куповине предмета, попут аутомобила, уређаја или другог предмета. Више волимо искуства јер можемо да их предвидимо и памтимо. "Након што су дане посветили одабиру савршеног пода од тврдог дрвета за уградњу у нови стан, купци кућа откривају да њихови некада вољени подови од бразилске трешње брзо постају ништа друго до непримећено тло под њиховим ногама."

Прочитајте још: Најпознатија "КУМА" на свету зарађује 10 хиљада долара од давања дечијих имена (ВИДЕО)

Трошите новац да помогнете другима уместо себи

Срећа сваког човека обогаћена је везама које ствара. Неговање тих веза је плодоносан начин да потрошите свој новац - скенирање мозга показује да трошење новца на друге људе активира центре за награђивање вашег мозга. Када помажете другима, имате снажан осећај да чините нешто добро и вредно, што доноси срећу на свим пољима, од новца до друштвених релација.

Купите много малих задовољстава уместо неколико великих

Како бисте срећу ускладили са новцем, купите себи мале ствари које вас радују. Приуштите себи нешто што одавно желите, ситницу која ће вам уулепшати дан, частите себе изненађењима... Овакви мали дарови себи подстичу вас да будете захвални на малим стварима које зраче срећом.

Платите сада, конзумирајте касније

Пуно психолошких теорија показују да мало одлагање задовољства води до задовољног, успешног и срећног живота. Пуно је боље платити сада, а конзумирати касније, него да конзумирате нешто сада, а плаћате касније. Ово се посебно односи на куповину на рате, јер настављате да плаћате нешто што сте већ искористили, то задовољство је већ прошло. Чак иако је реч о скупој ствари, попут аутомобила или мобилчног телефона, то је већ постало део вашег живота и не осећате првобитно узбуђење.

Размислите заправо како је заиста поседовати ствар коју желите да купите

Када замишљамо како би било сјајно поседовати нешто, склони смо да заборавимо детаље. Срећа је у детаљима! Пре него што обавите куповину, замислите каква осећамња би куповина нове ствари могла да донесе. Освестите сваки детаљ те ствари, ваш осећај, како уживате у томе. На пример, желите да имате колибу на планини. Затоворите очи и замислите како она изгледа, замислите ватру у камину и покушајте да осетите њену топлоту, мирис дрвета, визуализујте поглед са прозора... Визуализација може бити сјајна мотивација и покретач.

Престаните непрестано да поредите ствари током куповине

Промена психолошког контекста у коме се доносе одлуке, упоредна куповина може одвратити потрошаче од атрибута производа који ће бити важан за њјегову срећу, фокусирајући његову пажњу на атрибуте који су различити. На пример, ако идете около и посматрате гомилу отворених кућа, можда ћете бити ухваћени у куповини простране куће која је лепша од осталих које сте гледали и узећете велики кредит да то урадите – уместо да трошите мање на скромнији дом који би вам једнако донео срећу.

Прочитајте још: Сусрет након 54. године: Сестра је пронашла брата бизанца на потпуно необичан начин, а њихов сусрет расплакао је све (ВИДЕО)

Питајте своје пријатеље

"Истраживање сугерише да је најбољи начин да предвидимо колико ћемо уживати у искуству, јесте да видимо колико је неко други уживао у њему." На пример, пријатељи који вас добро позању могу вам препоручити одређено путовање, дати вам важне информације, јер знају какве активности и ствари вас усрећују. Дакле, ако нисте сигурни како да потрошите, увек можете питати блиске пријатеље за савет.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas