Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест знакова који суптилно указују да сте ЖРТВА МАНИПУЛАЦИЈЕ: Препознајте на време да се уплићете у токсичан однос

Манипулатори вас врло перфидно могу увући у зачарани круг из кога је тешко изаћи

1693310072_shutterstock_329419172.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Емоционална манипулација је, по самој својој природи, подмукла и тешко је уочити је, због чега није нимало једноставно препознати када неко манипулише нама. Догађа се када особа с којом смо у интеракцији покушава да употреби наше емоције како би добила оно што жели. Како објашњавају психотерапеути, постоји неколико знакова који вам могу суптилно указивати на то да сте жртва манипулације, преноси Тхе Хеалтхy.

Због њих сумњате у сопствену стварност

То се зове гаслигхтинг и заправо је најчешћа тактика емоционалних злостављача. Циљ оваквог понашања је учинити да се осећамо као да не можемо да верујемо сопственим искуствима и осећањима како бисмо уместо тога допустили манипулатору да нас контролише.

Изолују вас од односа с другима

Разговор с људима од поверења може нам помоћи да прозремо манипулацију, а то особа која нама покушава да манипулише никако не жели. Уместо тога, манипулатор ће учинити све да осећамо као да је он једини коме можемо да верујемо. Стручњаци објашњавају да је изолација од других људи кључна како би особа могла да спроводи манипулацију.

Често започињу свађе

Један од начина да манипулатор успостави контролу над нама јесте започети свађу, претерано увеличати неку несугласицу, спомињати неку прошлу свађу или преокренути расправу у нешто друго. Како тврде психотерапеути, манипулатори често уживају у започињању свађа јер се њихова жртва тада осећа слабије те је самим тиме много подложнија манипулацији, пише Индеx.

Увек се ви извињавате, чак и када не знате зашто

Особе склоне манипулирању често глуме жртву како би избегле одговорност за сопствене поступке. Стручњаци упозоравају да су толико добре у томе да им се увек на крају извињавамо, чак и када су оне погрешиле.

Доводе друге људе у ваше несугласице

Ова тактика отежава жртви манипулације да се заузме за себе јер манипулатор најчешће укључује породицу, пријатеље или сараднике које покушава да придобије на своју страну, кажу стручњаци. Особа склона манипулацијама често ће укључивати друге људе у решавање проблема како би жртва помислила како је управо она проблем у целој причи, а не манипулатор.

Не уважавају ваша осећања

У случају да поставимо неко озбиљно питање, дамо сопствени предлог или изразимо забринутост због нечега, манипулатор ће увек покушати да обезвреди наша осећања. Психотерапеути објашњавају да манипулативна особа никада неће уважити осећања друге особе, нарочито не оне којом покушава манипулирати. Уместо тога, покушаће да је увере у то да је луда, да умишља нешто што се не догађа или да није у праву.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas