Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СИВИ ВУК ПРОШЕТАО КРОЗ ПОЛА ЕВРОПЕ: Прошао кроз пределе који су били насељени

Истраживачи су ушли у траг кретања сивог вука немачког порекла, који је прешао три државе на путу до североисточне Шпаније. То је до сада, најдуже путовање документовано за ту врсту, саопштено је из Аутономног универзитета у Барселони.

1708432841_shutterstock_1539004415.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мужјак сивог вука, означен као GV1909m, прешао најмање 1240 километара од његовог родног места у Нордхорну, у Доњој Саксонији. Прошао је преко Француске, па се појавио у близини села у каталонским Пиринејима где је последњи пут детектован у фебруару 2023. године.

Научници истичу да је овај јединка "пример физичког капацитета вука, који је прошао кроз пределе који су били насељени".

Лабораторије за молекуларну генетику у Немачкој, Француској и Каталонији заједнички су анализирала вучје фекалије које су биле кључне за праћење животиње. Такође, за откривање трагова вука у Шпанији помагао је и пас трагач.

Верују се да су овако дуга путовања и насељавања вукова у другим удаљеним подручјима од велике важности за њихову генетику и парење, као и квалитетније потомке.

Највећа раније забележена раздаљина коју је вук прешао била је 1092 километара, када се кретао између Норвешке и Финске.

Иначе, све је већи број вукова широм Европе долазе у сукоб са локалним пољопривредним и ловачким заједницама који захтевају јаче мере о спречавању напада на стоку, што је подстакло Европску Комисију да преиспита њихов статус "строго заштићене" врсте, пише Ројтерс.

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas