Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СКАДАРЛИЈА је у историји само једном променила име: Да ли знате како се звала?

Улица које је посебно занимљива туристима

1708358881_91438_179560531-4469666546394550-2840297300665644117-n_f.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Кроз бурну историју Београда није било необично да улице, па и читави делови града мењају имена, чак и по неколико пута. Ипак, Скадарлија тј. Скадарска улица - најпознатија боемска четврт престонице тога је била поштеђена, а свој назив је променила само једном!

Прво место на које помислите када треба да угостите странце у Београду и покажите им сву чаролију нашег града? СКАДАРЛИЈА, наравно!

Славна боемска четврт, синоним за добре ресторане и кафане које су очувале стари дух, “сведок” безброј пијаних, веселих ноћи и “чаробни” кутак, без поговора представља душу престонице у коју се сви, домаћи и странци, радо враћају.

Угнеждена између Дечанске и Улице Ђорђа Јовановића, дуга непуних 600 метара, Скадарска улица може да се похвали боемским стажом дугим век и по, јер су након 1869. године овде почеле да ничу бројне кафане. Народно позориште је отворено у близини, па је великом броју глумаца и осталих извођача одједном био потребан смештај у близини. А где су уметници, зна се, ту је и боемија и лумперајка до ноћи!

Ипак, има Скадарлија и још нечим да се похвали. Она је једна од ретких улица у Београду која је своје име променила само једном!

Ружина, а не Скадарска?!

Скадарска улица уцртана је у план Београда 1854. године. Иако је постојала још од 1720. име је добила 1872. и исто носи све до данас!

Једини пут када се није тако звала било је за време аустро-угарске окупације током Првог светског рата. Тада јој је име промењено у Ружину улицу, али одмах после ослобођења, враћен је стари назив.

(Историјски забавник)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas