· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Славимо летњег Светог Наума Охридског: Свеца чије мошти исцељују болесне

Православна црква и њени верници, данас прослављају празник Светог Наума Охридског

1656754889_naumc.jfif
Фото: СПЦ

Главни празник Светог Наума је 5. јануара, а односно 3. јула му је летњи празник.

Прочитајте још: Православна црква данас обележава Светог апостола Јуду: Ову молитву изговарамо

Свети Наум био је ученик равноапостолних учитеља словенских светог Кирила и Методија и један од Петочисленика, који су најревносније сарађивали са апостолима словенским. Свети Наум путовао је у Рим, где се прославио чудотворном моћи као и великом ученошћу.

Познавао је многе језике. Из његових се очију изливала исцелитељска сила, која је исцељивала болеснике који су са вером само погледали у очи светог угодника божјег.

При повратку из Рима, свети Наум и Климент су се настанили на обалама Охридског језера. Док је свети Климент деловао као епископ у Охриду, дотле је свети Наум основао на јужној обали језера манастир.

Манастир и дан данас краси ту обалу, као што име светог Наума краси историју словенског хришћанства. Кроз векове, манастир је био извор чудотворне силе и уточиште болним и невољним

Око светог Наума сабрало се мноштво монаха одасвуд са Балкана. Свети Наум је био мудар учитељ, јединствен руководитељ монаха, одлучан подвижник, чудотворан молитвеник и духовник. Неуморни радник свети Наум се посебно трудио на превођењу Светога писма и осталих црквених књига, са грчког језика на словенски. Чинио је чудеса за живота и после смрти.

Његове чудотворне мошти и дан-данас задивљују многобројним чудесима, нарочито исцељењима од тешких болести, нарочито - лудила.

Кад је летњи празник, окупи се велики сабор народа у манастиру Светог Наума. Многи болесници долазе, или бивају доношени, да ту над моштима светитељевим кроз веру и молитву добију исцељење. Не само православни него и људи друге вере долазе да потраже помоћ од Светог Наума.

Упокојио се у првој половини десетога века

Године 1926. један муслиман из Ресна донео је и приложио манастиру звоно из благодарности, што му је светитељ исцелио брата и са самртничке постеље подигао га поново у живот.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.