· · Коментари: 0

Славимо СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ: Данас никако не смете ово да радите, а пожељно је јести једну намирницу

Српска православна црква прославља Светог Андреја, првог следбеника Христовог.

1670842422_sveti-andrej-1.jpg
Фото: СПЦ

Пострадао је на крсту, због оданости новозаветној вери. Слави се као крсна слава. Као први Христов апостол назван првозвани, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља.

Прочитајте још: Данас се слави СВЕТИ МУЧЕНИК ПАРАМОН: Његове речи и данас се памте

Био је апостол Цариграда и Русије, патрон руског царства и дома Романових.  Јеванђеље је проповедао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу. Ту је и страдао, разапет на косом крсту, док је проповедао хришћанство окупљеном народу и молио се Богу све до смрти.

Делови његових моштију налазе се у Цариграду, Риму, Москви и Грчкој. Како је за живота исцељивао убоге и болесне, тако су и његове чудотворне мошти многима помогле. По крсту на којем је разапет, и данас се коси крст зове Андрејин.

Слави се као крсна слава, због божићњег поста, увек са посном трпезом, ове године сведено, уз примену епидемијских мера. Слава је београдске општине Вождовац.

Светог Андреја прославља дом Карађорђевића

Породица Карађорђевић овај празник обележава од времена Првог српског устанка, а увео га је вожд Карађорђе који се заветовао светом Андреју 1806. године, после ослобођења Београда од турске власти.

Према народним веровањима, Свети Андреј разговара са великим животињама и сматра се њиховим заштитником. С њима разговара, а оне су му покорне.

Некада су мечкари славили Андријевдан, верујући да овај светац кроти медведе као псе, а да светом путује јашући на овој звери.

Прочитајте још: Индонезија донела нов ЗАКОН: НИШТА ПРЕ БРАКА - Казне ће се односити и на странце

Верује се да на тај дан медведи не чине штету и не дирају људе, зато тада не ваља ићи у лов на њих. На данашњи дан ваља јести кукуруз.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.