· · Коментари: 0

Славимо СВЕТОГ СВЕШТОМУЧЕНИКА КЛИМЕНТА: Данас једну ствар никако не узимајте у руке

Овај светац велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу

1670412368_kliment.jpg
Фото: СПЦ

Српска православна црква данас обележава дан Светог свештеномученика Климента, великог православнг мученика. Иако није црквено слово, овај велики празник проводи се у посту, а народни обичаји посебно се тичу физичког рада на данашњи дан.

Прочитајте још: О њој се јако мало зна, а кажу да је била ЖЕНА ИЗ СЕНКЕ: Прича о пореклу Ане Немањић, супруге Стефана Немање

 

 

Свети свештеномученик Климент

Рођен у Риму, од царских родитеља. Мајка, два брата и отац су му се изгубили на Истоку. Када је пошао да их тражи, у Александрији је упознао апостола Варнаву. Браћа Фаустин и Фаустинијан су му већ били код апостола Петра, који му нађе мајку као старицу просјакињу, па онда и оца. Апостол Петар га пре него је распет на крст поставио за епископа у Риму.

Цар Трајан га је протерао у Херсон, где је нашао 2.000 хришћана који су тесали камен на безводном месту. Светитељ им изведе воду. Обратио је у хришћанство толико неверних житеља тог краја да је за годину дана ту подигнуто 75 цркава. Свети Климент је утопљен у море 101. године, а мошти су му извађене из мора тек у време
Светих Кирила и Методија.

Народна веровања о свештеномученику Клименту
 

Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на овај празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Климента.

Прочитајте још: Данас је СВЕТИ АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ: Ујутру обавезно урадите једну ствар, а уколико вам гости долазе, понудите их овим

 

Такође, иако није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Климента.

Беседа на овај дан говори о ангелском стању светитеља:

"А који се удостоје добити онај свет, више не могу умрети, јер су као анђели.
Тако говори онај који зна и који га је видео. Шта има да сумњамо више браћо?"

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.