Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СМАЊИТЕ СТРЕС И ПОВЕЋАЈТЕ КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Вежба за повезивање са садашњим тренутком

Дубравка Фазлић, саветодавна терапеуткиња и учитељица свесности, пише о томе зашто је важно бити присутан у садашњем тренутку и какве нам користи ова вештина доноси

1691847357_shutterstock_239494606.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Данас, више него икада раније, потребна нам је помоћ да се носимо са својим мислима и емоцијама. Оно што нам је свима доступно на дохват руке и такође је бесплатно јесте управо - садашњи тренутак. Не морамо нигде да идемо по њега. Нису потребне посебне припреме, чекање или регистрација. Он је овде тренутно и док ово читате, а ми смо стално у неком новом садашњем тренутку. Потребно га је само освестити. Знајући како да будете у томе, вежбајте то тако да постане вештина коју можемо користити када нам је најпотребнија или када једноставно желимо да урадимо нешто за себе.

Медитација фокусирана на присуство у садашњем тренутку нас подсећа да је садашњи тренутак једино време над којим имамо потпуну контролу и да је дубље урањање у тај тренутак кључно за постизање емоционалне стабилности, менталне јасноће и општег благостања .

Бити присутан у садашњем тренутку значи фокусирати своју пажњу на тренутак који се дешава управо сада, без превише размишљања о прошлости или будућности. Ова вежба промовише присуство у садашњем тренутку и помаже вам да успорите темпо свакодневног живота и дубоко се повежете са својим тренутним искуством.

Вештина бити у садашњем тренутку доноси бројне предности, као што су:

Смањење стреса: Када смо присутни у садашњем тренутку, ослобођени смо брига и анксиозности које произилазе из размишљања о прошлим или будућим догађајима.

Боља концентрација: Фокусирањем на тренутни задатак или искуство побољшавамо нашу способност концентрације и постижемо већу ефикасност у обављању свакодневних задатака.

Јачање присуства ума: Вежбање присуства нам помаже да постанемо свесни својих мисли, емоција и сензација, омогућавајући нам да доносимо одлуке на основу дубоког разумевања себе.

Повећана радост и задовољство: Када смо присутни у садашњем тренутку, можемо дубље уживати у једноставним животним радостима и ценити сваки тренутак.

Смањење реактивности: Присуство нам омогућава да смањимо импулсивне реакције и да на изазове одговоримо са смиреношћу и разумевањем.

Унутрашњи мир: Присуство у садашњем тренутку помаже нам да се ослободимо непотребних брига и предрасуда, што доводи до дубоког унутрашњег мира.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas