Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Тринаест техника које вам могу помоћи да КОНАЧНО ОСТАВИТЕ ПРОШЛОСТ ИЗА СЕБЕ: Време је да кренете даље

Свесно или несвесно, већина људи живи у прошлости или се често враћа на догађаје и људе који су прошли

1691739843_shutterstock_1878919180.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Углавном сви имамо болне тренутке којима се често враћамо, или намерно или зато што нас нешто подсети на прошлост. Ипак, време и свакодневица углавном чине своје и некако успевамо да кренемо даље. Међутим има повреда које не можемо да отпустимо, ситуација, односа и особа које су толико чврсто везане за нас, или ми за њих да не успевамо да наставимо да водимо целовите животе и остваримо своје потенцијале. Чини се да колико год времена да прође, ми не добијамо умирење, одговоре или осећај да је прошлост напокон тамо где јој је и место: у прошлости.
Трауматични догађаји и искуства могу донети бол, а тога се није лако ослободити. Иако може бити тешко, могуће је ићи даље.

Представљамо технике које вам могу помоћи да напокон отпустите болне тренутке из прошлости и кренете даље.

1. Прихватите прошлост

Не можемо да наставимо даље а да претходно не прихватимо своју прошлост. Можда стално понављате одређене догађаје у глави, Или поново проживљавате и преиспитујете одређено искуство.
И можда стално постављате себи она чувена питања – Шта би било да је било? или чак замишљате слику живота у коме је све ишло глатко и слатко. Али све то вам заправо отежава да кренете даље.

Нажалост, не можемо да променимо оно што се дешавало у прошлости. Једино што можемо јесте да прихватимо своју прошлост онаквом каква јесте.
Прихватање ће вам омогућити да направите корак у правом смеру ка отпуштању .

2. Изразите своје емоције

У реду је осећати како се осећате – бес, тугу, мржњу, бол. Каква год да су ваша осећања, признајте их.
Боље је пустити те емоције напоље него их затворити. Покушај да блокирамо или избегнемо наш бол само ће одложити процес исцељења и отежати наставак.
Дозволите тим емоцијама да вас преплаве и суочите се са њима. Ваша осећања су валидна.

3. Одстраните извор вашег бола

Још једна ствар која може одложити процес исцељења је одржавање контакта са извором вашег бола.
Ако је та особа и даље део вашег живота, можда ће бити стални подсетник на вашу прошлост.

Ако сте прошли кроз болан раскид, можда ћете се присећати лепих тренутака које сте провели заједно и не можете даље од тога. Ако је то случај, помаже да прекинете сваки контакт са том особом, барем док не исцелите своје ране.

Покушајте да не проверавате платформе друштвених медија те особе, не шаљете јој поруке или разговарате са њом неко време да бисте себи дали времена да се исцелите.

4. Опростите себи и онима који су вас повредили

Други део процеса отпуштања прошлости је опраштање себи и онима који су вас повредили. Иако је у реду осећати бол и тугу, не треба да пријањамо и задржавмо те емоције.
Ваши или њихови поступци могу бити неоправдани или их је тешко опростити. Али опростите им, или себи у сваком случају.
Дугујете себи да прихватите прошле догађаје и отпустите тај бол. Избор да опростите, а не да задржите те негативне емоције, помоћи ће вам у томе.

5. Будите љубазни према себи

Можда себе кривите за оно што се догодило или тражите у свом понашању неки разлог којим правдате болно искуство. Можда и јест енаправили неке грешке али поведите рачуна о свом унутрашњем критичару јер и он има моћ да вас држи везаном за прошлост. Стална критика и преиспитивање нису корисне у процесу исцељења.
Препознајте да сте особа са много квалитета (можете и да их запишете на папир), да је људски грешити и да вас грешке у животу не одређују. Оне вам омогућавају да учите и растете.

6. Изазовите своје негативне мисли

Још један приступ који вам може помоћи у борби против негативних и болних мисли је да их изазовете.
Када имате негативне мисли о себи, да ли их доводите у питање или их прихватате као апсолутну истину?
Ако верујете да су истините, станите одмах.
Време је да престанете да верујете у те мисли. Све што раде је да вас спутавају и заустављају процес отпуштања прошлости.

Пример:
Негативна мисао: Не заслужујем љубав или Нико мене не може да воли.
Оспоравање мисли: Да ли је ово заиста апсолутна истина? Да ли без икакве сумње могу да кажем да мене нико, али баш нико не воли?

Изазовите свој ум да оспори овакве мисли као што бисте их оспорили у разговору са блискиммпријатељем који би изговорио овакве реченице пред вама.

7. Поставите себи циљеве

Време је и да се усмерите на садашњост јер ће то свакако помоћи да се окренете од прошлости.
Постављање циљева помаже вам да размишљате о садашњости и о томе каква желите да буде ваша будућност.
Шта се надате да ћете добити од живота? Шта желите да постигнете? Можда бисте желели да више путујете, упознате нове људе или да будете на добром месту.
Запитајте се шта можете учинити да постигнете тај циљ. Овде можете почети да правите план и своје циљеве поделите на акционе кораке.

8. Миндфулнесс технике – усмерена пажња и садашњи тренутак

Још једна техника која ће вам помоћи да се фокусирате на садашњост је вежбање свесности.
Технике свесности као што су медитација или јога могу вам помоћи да умирите ум, јасно сагледате своје мисли и кренете лагано да их отпуштате.

9. Пробајте нове хобије и активности

Један од разлога због којих би вам могло бити тешко да наставите даље је тај што нисте у могућности да пређете даље од негативних искустава која сте имали.
Стварајте нова позитивна искуства. Нов хоби, спорт, догађаји, места, путовања, излети...

10. Проведите време са својим вољенима

Окружите се људима које волите јер на тај начин такође стварате позитивна искуства. Будите са људима који ће вас насмејати и орасположити.

11. Подсетите се свих добрих ствари у свом животу

Када живимо у вртлогу бола прошлих искустава лако нам је да не видимо све оно добро што имамо.
Сваког дана, сваког јутра и вечери одвојите 5 минута свог времена и набројте шта све имате у свом животу на чему сте захвални.

12. Брига о себи

То што сте затрпани под емоционалним болом не само да вас спречава да кренете даље, већ можете занемарити да водите рачуна о себи. То отвара простор да вам се наруши и физичко и психичко здравље.

Запамтите – ваше ментално и физичко здравље је важно, зато нека буде приоритет да будете здрави и срећни. Учините све што можете да се осећате боље.Брините о себи по сваку цену!

Вежба такође помаже. Вежбање, чак и од само 30 минута дневно, може вам помоћи да побољшате расположење. Дакле, прошетајте или трчите у парку и пустите да вас ти ендорфини доброг осећаја преплаве.

13. Разговарајте са терапеутом

Ако вам се чини да ништа не помаже и ваш бол утиче на сваки аспект вашег живота, можда би било добро да разговарате са терапеутом.

Терапија је сигуран простор за разговор о прошлости без осуде. Такође ће вам бити лакше да разговарате са странцем, а не са неким са ким сте блиски, о томе како ваша прошлост утиче на вас.
Може вам помоћи да разумете своја осећања и водити вас у проналажењу практичних решења која ће вам помоћи да наставите даље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas