· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Срби, данас славимо ТРИВУНДАН! Дан вина и љубави који се славе са бројним НАРОДНИМ ОБИЧАЈИМА

Верује се и да Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и од тог дана снег почне да се топи.

1613172124_images.jpg
Фото: СПЦ

Православи верници широм света данас славе велики празник, Светог Трифуна, великомученика који је пострадао за хришћанску вјеру, не искључујући његов значај као заштитника брачне љубави и верности које су део хришћанске проповеди.

Прочитајте још: Немачки научник открио: Да ли је већа срећа чоколада или много новца?

По неких схватањима овим даном почиње пролеће, природа почиње да се буди, као и љубав код људи

На литургијама у православним храмовима, у православним домовима, виноградарским и гостионичарским еснафима помиње се страдање светитеља Трифуна, који је страдао 250. године у Никеји од мача христоборног римског цара Дакија. Сахрањен је скромно у селу Кампсади у Фригији, где је и рођен. Култ Светог Трифуна је веома развијен у српским крајевима, а славе га посебно виноградари, док га својим заштитником сматрају и гостионичари.

Култ Светог Трифуна

Прочитајте још: ЈЕЗИВО или ФАСЦИНАНТНО? Фотографија јелена изазвала буру на интернету (ФОТО/ВИДЕО)

Данашњи празник велики број српских породица слави као крсну славу, посебно домаћинства која се баве виноградарством и воћарством уз пресецање славског колача и симболичног орезивања чокота у виноградима.

Ако на Светог Трифуна пада киша, родиће шљива. Ако на Тривундан падне снег, година ће бити кишна и родна а ако је ведро, година ће бити сушна

Култ овог светитеља датира од петог века. Са обнављањем засада винове лозе пре две деценије, у нашим крајевима слава Светог Трифуна обновљена пре десетак година. Посебно у виноградарским крајевима Војводине, Шумадије и Поморавља то је највећи винарско-виноградарски празник. Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари и механџије.

Фото: СПЦ

Прочитајте још: ДРЕКАВЦИ и санђаме у ЛАПОВУ: Стигао је гласник кнеза ЛАЗАРА и невеста је постала УТВАРА

Народна веровања
 
Верује се и да Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и од тог дана снег почне да се топи. По неких схватањима овим даном почиње пролеће, природа почиње да се буди, као и љубав код људи.

У народу је за Тривундан везано мноштво разних обичаја и веровања. Ако на Светог Трифуна пада киша, родиће шљива. Ако на Тривундан падне снег, година ће бити кишна и родна а ако је ведро, година ће бити сушна.

Прочитајте још: Захтев свекрве шокирао снајку: "Желим да дојим своје унуче!"

Снег може још увелико да изненади, али се то сматрало берићетним, па се говорило “Затрпај Трипо, заспи Симо!” иако је већ сутрадан, 15. фебруара, Сретење, по народном схватању дан “сусрета” зиме и пролећа, кад се мечка на кратко пробуди да види да ли ће ускоро настати лепши дани и онда, ако оцени да ће потрајати зима, врати у пећину да настави свој зимски сан.

Прочитајте још: Оптичка варка која ће вам зачас поставити "дијагнозу": Видите ли цик-цак линије или кривуље – или обоје? Ево шта то значи (ВИДЕО)

На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе тако добро родити. У селима Шумадије славе се као заветан дан, јер се сматра да он штити села од града и поплаве. У Поповом пољу нико не ради теже послове.

Према веровању, Свети Трифун је чувар биља и штити га разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакаваца, гусеница и других инсеката.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.