Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Срби, данас славимо ВЕЛИКОГ ДОБРОЧИНИТЕЉА! Ево коју молитву морате изговорити

Верници Српске православне цркве данас славе светог свештеномученика Климента

1607381413_kliment.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Српска православна црква данас обележава велики црквени празник посвећен животу и делу светог Свештомученика Климента, епископа анкирског и светитеља који је настрадао у доба цара Диоклецијана почетком четвртог века.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Свештеномученик Климент сматра се једним од највећих доброчинитеља у православној вери, који пада у доба Божићног поста и у црквеном календару обележен је масним, црним словима. Према црквеном предању, његова мајка прорекла му је мученичку смрт пре него што је умрла када је Климент имао тек 12 година.

Иако је био веома млад, причало се да поседује “старачку мудрост” па су и многи старији људи долазили и од њега тражили савете и помоћ...

Климент се још као младић прочуо као велики доброчинитељ и свети човек. Иако је био веома млад, причало се да поседује “старачку мудрост” па су и многи старији људи долазили и од њега тражили савете и помоћ.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Молитва свецу
Благо оном ко зна своју службу и дар од Духа примљен, и ко до краја послужи према назначењу. Као што Дух Свети сада раздаје дарове, тако ће Господ у своје време раздавати награде.

Овај светитељ је живео повучено, уздржавајући се од било каквог ужитка и трудећи се да победи своје телесне слабости. Предање каже да се хранио само хлебом и зељем, и да целог живота није појео ниједну животињу.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Легенда бележи и једну занимљиву причу из живота овог светитеља. Када је Климент доведен пред цара Диоклецијана у Рим, цар је пред њега поставио на једну страну разна оруђа за мучење, а на другу дарове, одликовања, одела, новац. Онда је рекао светитељу да бира. Свештеномученик Климент је без размишљања изабрао оруђа, а мучење које је уследило било је страшно, комад по комад меса откидан му је са тела, “тако да су се кости белеле испод”, наводе списи.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Народна веровања и обичаји

У неким крајевима Србије верује се да на данашњи празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би повређивао ране светог Климента. Данас би требало избегавати тежак, физички рад и сређивање дома. Уместо тога, дан треба провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Климента.

Климента су примили хришћани с великом радошћу, и он им је био живи извор утехе. Молитвом својом извео је воду из земље, и обратио у хришћанство толики број неверних мештана, да се за једну годину подигло на том месту 75 цркава.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas